Priština usvojila zakon o vojsci i ministarstvu odbrane

Poslanici Srpske liste prilikom glasanja napustili salu

Albanski poslanici u prištinskom parlamentu žestoko su danas vređali i dobacivali predstavnicima Srpske liste dok su napuštali skupštinsku salu, nazivajući ih „srpskim svinjama“.

Poslanici Srpske liste odlučili su da izađu iz sale, nezadovoljni što je parlament započeo raspravu o tri vladina predloga zakona kojima se predviđa transformaciji „Kosovskih bezbednosnih snaga“ u vojsku. Na predlog opozicije odlučeno je da to bude prva tačka dnevnog reda.

Šef poslaničkg kluba Srpske liste Igor Simić je rekao da se kategorički suprotstavljaju formiranju vojske:

– Ni Srbima, ni Albancima ne treba militarizacija, vojne formacije ni rat, već ekonomski napredak i mir. Pre svega ovaj predlog zakona je protivan svim pravnim aktima, i ne samo rezoluciji 1244 SB UN, već i samom ustavu koji je na snazi, ali i protiv interesa svih građana a posebno Srba.

Simić je naveo da najava ulaganja više do 150 miliona evra u nekakve vojne formacije nije u interesu ni Albanaca:

– Umesto da se ovaj novac, koga i nema, investira u obrazovanje, zdravstvo i razvoj ekonomije on će se potrošiti na simboliku koja neće građanima značiti bolji život. Neki eksperti kažu da je sa ovim novcem moguće otvoriti 5.000-7.000 radnih mesta, a umesto toga on se troši na simboliku. Možda bi međunarodni predstavnici bolje čuli naš apel ako bismo ovde koristili suzavac, ali mi to nećemo raditi iz poštovanja prema našim građanima koje predstavljamo.

Inače, baš na dan kad je otvorena rasprava u parlamentu zakazana je i zajednička vežba Kfora i KBS.

BRZINSKI USVOJILI DVA ZAKONA O TRANSFOMACIJIKBS
Kosovska skupština je brzinski u prvom čitanju usvojila i drugi vladin predlog zakona o transformaciji Kosovskih bezbednosnih snaga u vojsku.

Za drugi zakon je od 100 prisutnih poslanika u sali, od ukupno 120, glasalo njih 98.

Reč je, kako se navodi, o zakonu koji definiše nadležnosti, organizaciju i funkcionisanje KBS kao „multietničke, profesionalne, naoružane i ovlašćene sile da služi u zemlji i inostranstvu, u skladu sa ustavnim i zakonskim mandatom u odbrani teritorijalnog integriteta, građana, imovine i interesa Republike Kosovo i koja podleže demokratskoj građanskoj kontroli“, prenela je GazetaExpres.

Prethodno, poslanici su usvojili zakon o transformaciji Ministarstva KBS u Ministarstvo odbrane. Za ovaj zakon glasao je 101 poslanik od 102, koliko ih je bilo prisutno u sali.

Srpska lista je pre početka sednice saopštila da se kategorički protivi usvajanju ovih zakona, a nakon toga njeni poslanici su napustili parlament.

 

Izvor Tanjug/Večernje novosti, 18. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u