Đukanović: Izdajnik interesa SPC? Da, taj sam

SPC svakoga ko nije poslušnik interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja proglašava izdajnikom

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je da Crna Gora ne sme da sledi ni ruski, ni velikosrpski nacionalizam, ali ni „agresivno svetosavlje“ koje poništava crnogorski verski i nacionalni identitet.

„Očigledno je problem SPC da svakoga ko nije poput njih, slepi poslušnik interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja, kojeg promoviše SPC, proglašava izdajnikom. Izdajnikom čega, izdajnikom njihovih interesa? Da, taj sam“, rekao je Đukanović novinarima komentarišući izjavu mitropolita Amfilohija da je u borbi protiv ruskog imperijalizma postao igračka u rukama zapadno-evropske, američke i NATO imperije.

Đukanović je ocenio da su takve izjave sastavni deo repertoara kojim se na Crnu Goru obrušio i patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Irinej.

„Ovo su gluposti koje pokušavaju da ometu Crnu Goru na putu njene emancipacije i usvajanja standarda koji će nas učiniti sastavnim delom savremenog EU društva“, rekao je Đukanović.

 

Izvor Beta/N1, 19. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u