Miler: Srbija može da se poveže na Turski tok

Miler je rekao da je „Gasprom“ već potpisao „putne mape“ o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske

Predsednik Upravnog odobra JAD „Gasprom“ Aleksej Miler poručio je da se Srbija može povezati na gasovod, koji do Turske ide preko Crnog mora.

„Da, ta mogućnost postoji. Kao što znate, projekat Turski tok pretpostavlja izgradnju dva kraka gasovoda iz Rusije do Turske, preko Crnog mora. Sa prvog kraka, gas će ići na trusko tržište. Drugi krak je namenjen za snabdevanje gasom zemalja južne i jugoistočne Evrope“, rekao je Miler za Večernje novosti.

On je objasnio da je za snabadevanje Evrope gasom iz tog gasovoda neophodno da kapacitete za prijem i dalji transport sprovode evropske kompanije. Miler je rekao da je „Gasprom“ već potpisao „putne mape“ o razvoju nacionalnih sistema za transport gasa sa ministarstvima Bugarske, Srbije i Mađarske.

„Operateri za transport gasa već rade kako bi osigurali da sistemi za transport gasa ovih zemamlja budu spremni da prime dodatni gas. Istovoremno, postoji i varijanta isporuke sa teritorije Turske u pravcu Grčke i dalje na jug Italije“, kazao je Miler.

 

Izvor Beta, 21. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u