Moskva: Povlačenje SAD iz sporazuma može dovesti do rata

Kosačev zatražio hitnu sednicu saveta SBUN uz reči da je situacija kritična i da pretnje miru dobijaju poseban oblik

Prva reagovanja iz Rusije nakon najave Donalda Trampa da će se SAD povući iz Sporazuma o raketama malog i srednjeg dometa. Sergej Rjabkov očekuje objašnjenje od američkog savetnika za nacionalnu bezbednost, dok Konstantin Kosačev traži da se sazove sednica Saveta bezbednosti UN.

Povlačenje SAD iz sporazuma sa Rusijom o nuklearnim snagama srednjeg dometa, moglo bi da izazove rat, izjavio je šef Odbora za međunarodne poslove Saveta Ruske Federacije Konstantin Kosačev i zatražio sazivanje sednice Saveta bezbednosti UN, na kojoj bi se razgovaralo o „kritičnoj situaciji“.

„Zapadni saveznici SAD morali bi da naprave izbor – bilo da se odluče za isti put, što može dovesti do novog rata, ili da stanu na stranu zdravog razuma, sudeći po instinktu za samoodržavanje, jer jedva da bi neko preživeo nuklearni sukob, koji se približava nakon jednostrane odluke SAD“, napisao je Kosačev na Fejsbuku, prenosi Tas.

Ocenio je i da bi trebalo da se održe konsultacije između četiri nuklearne sile (bez SAD) i da se hitno razgovara na Konferenciji o razoružanju u Ženevi, kao i na sednici SB UN.

„Situacija je kritična i pretnje miru dobijaju poseban oblik“, napisao je Kosačev.

Zamenik ruskog ministra spoljnih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Rusija očekuje od američkog savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona, koji danas stiže u Moskvu, da pojasni planove Vašingtona.

Smatra da taj sporazum ograničava planove Vašingtona da ostvari totalnu dominaciju. Prema njegovim rečima, Rusija se striktno pridržava tog sporazuma i više puta je proteklih godina ukazivala da ga SAD krše.

Američki predsednik Donald Tramp rekao je da će se SAD povući iz sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa, jer Rusija krši taj sporazum, ali nije ponudio nijedan primer tog kršenja.

Nemački ministar spoljnih poslova Hajko Mas saopštio je da bi SAD trebalo da razmotre posledice svog povlačenja iz međunarodnog sporazuma o nuklearnom oružju srednjeg – kako po Evropu, tako i po buduće napore u cilju razoružanja.

„Taj sporazum je… 30 godina bio važan stub naše evropske bezbednosne arhitekture“, navodi se u Masovom saopštenju, prenosi Rojters.

Sporazum o uništenju raketa srednjeg i kraćeg dometa iz 1987. godine zabranjuje proizvodnju, testiranje i raspoređivanje nuklearnih i konvencionalnih raketa dometa od 500 do 5.500 kilometara, i odnosi se na balističke i krstareće rakete koje se lansiraju sa zemlje.

BRITANIJA UZ TRAMPA
Britanski ministar odbrane Gavin Vilijamson izjavio je da je Britanija „apsolutno odlučno“ uz SAD.

Vilijamson je okrivio Rusiju da ugrožava sporazum o kontroli naoružanja i pozvao Kremlj da „zavede red u svojoj kući“, prenosi AP.

Podržavši Trampa, Vilijamson je danas za „Fajnenšel tajms“ rekao da je Moskva napravila „sprdnju“ od Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg dometa.

 

Izvor Tanjug/RTS, 21. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u