Izrael Šamir: Slučaj Kašogi remeti planove za prekrajanje Blikog istoka

Na snimku se čuje kako konzul moli ubice da disidenta ne usmrćuju u konzulatu, ali oni mu uzvraćaju da zaveže ako želi da ostane živ

Saudijskog novinara Džamala Kašogija počeli su da seku još živog. Na stolu (u konzulatu te zemlje u istanbulu). Ruku su mu odsekli još živom. Ovo je potvrdio audio-snimak.

Strašna sudbina zadesila tog sina jedne od najpoznatijih pordica u saudijskom kraljevstvu. Džamalov stariji rođak – Adnan Kašogi – bio je u svoje vreme najbogatiji čovek u svetu i trgovac oružjem.

Ni Džamal nije bio siromašan. Pisao je komentare za Vašington post, jedan od dva najvažnija lista Amerike.

Nedavno se bio razveo i odlučio da se ponovo oženi. U konzulat svoje zemlje (u Istanbulu) je došao da uzme potvrdu o razvodu braka, a bio je nzamislivo surovo ubijen.

Džamal uopšte nije bio ljuti protivnik režima. Bio je meki disident koji je voleo svoju zemlju. Mada nije hvalio stanje stvari u u njoj – nije ga ni proklinjao. Zato je i verovao da nema šta da brine kad je krenuo u konzulat.

Saudijskom Arabijom vlada princ prestolonaslednik Muhamad bin Salman koji pokušava da krivicu za Džamalovu smrt svali na one koji su ga ubili. Samo, teško da će mu to poći za rukom. Sedam njegovih telohranitelja se bavilo Kašogijem. Njegovo telo je sa mesta zločina odvezao minibus koji pripada konzulatu.

Da bi zametnuli tragove, oni koji su odvozili telo – iščupali su GPS-uređaj i bacili ga u šumu pored koje su prolazili. Prevideli su da savremene tehnologije mogu iznanađujuće stvari.

Džamal je na ruci imao sat Applewatch koji je uključio da snima zvuk kada je shvatio da potvrdu (o razvodu prethodnog braka) neće dobiti. Sa tog časovnika je sve snimljeno otišlo na Kašogijev ajfon koji je ostavio kod svoje nesuđene žene.

Tako se sve i razotkrilo. Na snimku se čuje kako konzul moli ubice da disidenta ne usmrćuju u konzulatu, ali oni mu uzvraćaju da zaveže ako želi da ostane živ.

Navikao je saudijski prestolonalednik da bude iznad svake kritike… Prošao je bez posledica i kada je pokušao da Katar ogradi od sveta rovom i kada je mučio svoje rođake u hotelu „Karlton Ric“ da bi iz njih izvukao milijarde dolara. Isto je bilo i sa otmicom premijera Libana… Tako je on poverovao da je nedodirljiv.

Imao je trostruku zaštitu. On je prijatelj Amerike i Britanije. Tereza Mej mu je prodavala oružje za rat u Jemenu. Prema njemu se dobro odnose i u Izraelu. Skandal sa ubistvom novinara naneo mu je, međutim, udar koji ga može koštati vlasti. A to bi značilo da mogu doći u pitanje i svi planovi SAD i Izraela sračunati na prekrajanje Bliskog istoka.

Saudijska Arabija je Zapadu u tim planovima – glavni saveznik. Saudijski princ je na čelu naleta na Iran, a mnogi eksperti su ubeđeni da je upravo on obezbeđivao podršku džihadistima u Siriji.

Hoće li izgubiti vlast? To nije izvesno, ali će – i ako opstane – ostati bez dobrog dela prestiža.

Moguće je zato da se Tramp – koji je bio naumio da uz pomoć Saudijaca stvori novi Bliski istok koji će se boriti protiv Irana – okrene nečemu drugom.

A to bi značilo da bi višegodišnjim ratom izmoždena Sirija bila bliže miru nego ikad.

 

Izvor Fakti, 22. oktobar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u