Putin naredio da se Ukrajini uvedu sankcije

Vladi Rusije je naloženo da „utvrdi spiskove fizičkih i pravnih lica prema kojima će biti primenjene specijalne ekonomske mere“

Predsednik Rusije Vladimir Putin potpisao je ukaz o ekonomskim merama koje će biti preduzete kao odgovor na antiruske sankcije Ukrajine, objavljeno je na sajtu Kremlja.

U ukazu se ističe da je ova odluka doneta „u odgovor na neprijateljske i protivrečne međunarodne pravne postupke Ukrajine vezane za uvođenje restriktivnih mera protiv građana i pravnih lica Rusije“, kao i „u cilju zaštite nacionalnih interesa“.

Vladi Rusije je naloženo da „utvrdi spiskove fizičkih i pravnih lica prema kojima će biti primenjene specijalne ekonomske mere“, kao i da „definiše specijalne ekonomske mere koje će biti primenjene na fizička i pravna lica“.

Odnosi Moskve i Kijeva pogoršali su se nakon državnog prevrata u Ukrajini, povratka Krima u sastav Rusije i početka ustanka u Donbasu. U januaru 2015. godine Vrhovna rada donela je izjavu u kojoj se Rusija naziva „državom-agresorom“. Kijev je više puta optuživao Moskvu za mešanje u poslove Ukrajine, a naročito za učešće u sukobu na jugoistoku zemlje, vođenju „hibridnog rata“, špijunaže i sajber-napade. Rusija negira ove optužbe i naziva ih neosnovanima. Moskva je više puta izjavljivala da nije strana u unutrašnjem ukrajinskom sukobu i da je zainteresovana da Kijev prevaziđe političku i ekonomsku krizu.

 

Izvor Sputnjik, 22. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u