Na Sajmu knjiga predstavljena monumentalna studija o Jasenovcu

Ova monografija predstavlja multidisciplinarnu studiju dr Grajfa, u kojoj je prvi put izvršena uporedna analiza Aušvica i Jasenovca

Na otvorenom 63. Sajmu knjiga u Beogradu, već prvog dana će, čak i za ovakvu manifestaciju, biti upriličen jedan po svemu izuzetan događaj: u 11 časova, u Sali „Ivo Andrić”, biće predstavljena monografija „Jasenovac – Aušvic Balkana, ustaška imperija okrutnosti”, čiji je autor dr Gideon Grajf. Svetski priznati izraelski ekspert za Aušvic i ostale fabrike smrti u Drugom svetskom ratu, čitaocima „Politike” je poznat, pošto smo u već nekoliko navrata predstavili njegov rad ne samo na istraživanju istine o Jasenovcu, već i borbu dr Grajfa na globalnom planu, kao direktora Međunarodne ekspertske grupe GH7 protiv revizionizma u istoriji.

U „minut do dvanaest”, pred početak otvaranja Sajma, primerci knjige dr Grajfa, štampane u Izraelu na hebrejskom, srpskom i engleskom jeziku, u kolosalnom formatu (42 x 29 santimetara), u punom koloru, na najfinijoj kundstdruk hartiji, stigli su u Beograd.

Promociji, prema očekivanjima, prisustvovaće i 96-godišnji Moše Ha Elion, predsednik Društva preživelih logoraša Aušvica, koji će tako, ne samo simbolički, pružiti podršku preživelim logorašima Jasenovca koje će predstavljati Milinko Čekić (92 godine), predsednik Udruženja logoraša Jasenovac, i Jelena Buhač Radojičić (86 godina), vodeći aktivisti kampanje „Stop reviziji. Još smo živi, sećamo se”.

Izdavači monografije dr Gideona Grajfa su Institut za Holokaust Šem Olam (Izrael), Fondacija za projekte edukacije o Holokaustu (Majami, SAD) i Akademski koledž Ono (Izrael). Članovi uređivačkog odbora su profesori i istoričari iz Izraela, SAD, Norveške, Italije i Japana.

Ova monografija predstavlja multidisciplinarnu studiju dr Grajfa, u kojoj je prvi put izvršena uporedna analiza Aušvica i Jasenovca.

U saradnji s konsultantima Međunarodne ekspertske grupe GH7, autor potvrđuje tezu istoričara iz Izraela, ali i iz drugih zemalja sveta, da Jasenovac nije bio radni logor, već da je bio logor smrti. Ovu tvrdnju dokazuje i saznanje o 57 metoda mučenja i ubijanja u Jasenovcu, do koga je u svojim istraživanjima došao dr Izrael Herškovic, profesor emeritus s Medicinskog fakulteta iz Tel Aviva, ekspert za anatomiju i forenzička ispitivanja.

Kada smo ovu monografiju uzeli u ruke, žargonski rečeno, već na osnovu „prelistavanja”, uverili smo se da je reč o monumentalnom delu, za koje je, možda, bio poslednji čas da se pojavi, kada se zna s kojom upornošću oživljavaju neonacizam i neoustaštvo, s kojom energijom mnogi pojedinci i uticajni konzervativni krugovi poriču istinu, uopšte o Holokaustu, a onda i o Holokaustu i genocidu nad Srbima i Romima u NDH, kao i zločinačke mere NDH primenjene prema antifašistima Hrvatima i muslimanima koji su bili protivnici ustaškog režima.

Na promociji, pored dr Gideona Grajfa, o knjizi će govoriti članovi Uređivačkog odbora monografije profesor dr David Biton, ekspert za judaističke studije s Akademskog koledža Ono iz Izraela, dr Šimon Azulaj, ekspert za studije Holokausta s istog koledža, Katarin Gorsač, predsednik, i Avi Mizraki, izvršni direktor Fondacije za edukativne projekte o Holokaustu iz SAD, kao i već pomenuti profesor dr Izrael Herškovic.

Kao specijalni gosti su najavljeni ambasador Izraela u Republici Srbiji dr Alona Fišer Kam, Moše Ha Elion, Milinko Čekić i Jelena Buhač Radojičić, preživeli logoraši iz Aušvica i Jasenovca.

U istoj sali „Ivo Andrić”, u 11.30 časova biće predstavljena i knjiga ,,Diplomatska misija dr Davida Albale”, koja je posvećena obeležavanju stogodišnjice Balfurove deklaracije iz 1917. godine. Domaćin ove promocije biće Rouz Stivenson Gudnajt iz SAD, potomak dr Davida Albale i potpredsednica „Vikimedije”. Kao specijalni gosti su najavljeni Biljana Pupin, potomak Mihajla Idvorskog Pupina, i Kajl Skot, ambasador SAD u Republici Srbiji.

Ova knjiga je posvećena obeležavanju stogodišnjice Balfurove deklaracije iz 1917. godine, kada je dr David Albala s dr Milenkom Vesnićem isposlovao da Srbija bude prva zemlja na svetu koja će priznati pravo jevrejskom narodu na državu. Tom prilikom je srpska diplomatija, tačnije dr Vesnić, u pismu dr Albali, koje se čuva u Nacionalnom arhivu Izraela, a čija se kopija nalazi u Muzeju srpske diplomatije, prvi put buduću državu nazvao imenom Izrael. Knjiga obiluje arhivskim dokumentima, kako Nacionalnog arhiva Izraela, tako i Kongresne biblioteke iz Vašingtona, arhive „Njujork tajmsa”, „Vašington posta”, Arhiva Jugoslavije i privatnog arhiva potomaka porodice Albala koji sada žive u SAD.

 

Izvor Politika, 22. oktobar 2018.

 

Pratite nas na YouTube-u