Mihajlovićka i Joksimovićka „lete“ iz vlade?

Novosti: Rekonstrukcija najverovatnije u martu, pojedinci bi mogli ostati i bez stranačkih funkcija

Pojedini ministri iz redova SNS biće zamenjeni tokom rekonstrukcije Vlade, najverovatnije u martu, a vrlo lako bi mogli da ostanu i bez visokih stranačkih funkcija kada sledeće godine budu održani vanredni izbori u najjačoj srpskoj partiji.

Izvori „Novosti“ navode da bi upravo ovako trebalo da izgleda scenario temeljne reforme naprednjačkog tabora koju je najavio njihov lider Aleksandar Vučić tokom proslave desetog rođendana u Kraljevu, a koja će partiji dati novu energiju uoči parlamentarnih izbora 2020.

Uz to, veliki kadrovski rezovi očekuju se i na lokalu, gde se sprema „metla“ za opštinske čelnike koji se nisu domaćinski ponašali i koji su se otuđili od naroda. Već se operiše i sa brojkom da će svaki deseti lokalni „šerif“ SNS – biti smenjen.

Što se tiče Nemanjine 11, tu su izlaznim vratima trenutno najbliže vicepremijerka Zorana Mihajlović i ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, koje se nisu libile da otvoreno napadnu premijerku Anu Brnabić, kao što je to bio slučaj prilikom ne tako davne afere o „gej slikovnicama“ posle koje je predsednica Vlade čak i ponudila ostavku šefu države.

Nije tajna da njih dve najviše „imaju pik“ na Brnabićevu još od početka mandata, ne smatrajući je dovoljno jakim autoritetom. Joksimovićeva je tako svojevremeno u medijima isticala da je mandat dobila od stranke, i da ako izostanu rezultati u izvršnoj vlasti onda svi snose odgovornost uključujući i premijerku.

Opet, Mihajlovićeva je svojim solo izletima već nagomilala dovoljno minusa, što je nedavno navelo i prvog operativca stranke Darka Glišića da joj javno poruči „da se pridruži Đilasu i Šolaku“. Poslednja packa potpredsednici Vlade stigla je i od samog Vučića koji joj je indirektno zamerio što nije reagovala kada je američki ambasador Kajl Skot usred zgrade Vlade pominjao Kosovo kao nezavisnu državu. Takođe, postoje velike šanse da se spisak za izlaz iz Nemanjine proširi još sa nekim imenom.

Velikih promena biće i u gradskim i opštinskim odborima. Konkretno, prelazne ocene nisu dobile partijske filijale u Ražnju i Bosilegradu, gde naprednjaci nisu u vlasti. Loše se kotiraju i ekspoziture u Kuršumliji, Blacu, Arilju, Bogatiću, Subotici, Kragujevcu… tako da će i tamo biti čistke.

Analitičar Branko Radun kaže za „Novosti“ da se prestavnici partije, kada je ona dugo na vlasti, opuste, ne rade dovoljno, ogreznu u korupciju, manje ili više.

– Vučić je hteo da poruči da je spreman da sprovede čistku svih koji se ne trude. U stranci se tačno zna ko kako radi. Ukoliko neko na lokalu pravi probleme, to utiče i na rezultat partije na republičkom nivou – objašnjava Radun i dodaje da poruka Vučića može da se tumači i da će doći do promene nekih članova SNS i u Vladi.

ZALET ZA GLASANjE 
Politički analitičar Dejan Vuk Stanković objašnjava za „Novosti“ da je Vučićeva poruka najava rekonstrukcije stranke zalet za nove izbore:

– Ovakve promene potrebne su u stranci, posebno posle određenog vremena tokom kojeg se moglo proceniti ko je, kako i koliko radio. Deo političke elite nalazi se već pet godina na istaknutim funkcijama i ovo je zapravo merenje prolaznog vremena. Nezahvalno je govoriti o kojim se ljudima radi. Svakako, parametri treba da budu rezultati, dok pokazatelj za nove kadrove treba da bude njihov potencijal.

 

Izvor Večernje novosti, 23. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u