Novosti: Četiri zemlje miniraju Srbiju u SBUN

Četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice SB, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju na KiM

Velika Britanija, Amerika, Francuska i Švedska nastoje da svaku priču o Kosovu i Metohiji, pa i o koracima Prištine ka formiranju „Vojske Kosova“, preduzetim protivno Rezoluciji 1244 – drže dalje od SB Ujedinjenih nacija.

Kako „Novosti“ saznaju, ove četiri države pokušavaju da spreče da se na dnevni red naredne sednice Saveta bezbednosti, zakazane za 8. novembar, uvrsti diskusija o stanju u južnoj srpskoj pokrajini.

Prethodno, izveštaj generalnog sekretara Antonija Guteresa o situaciji na KiM trebalo da je da se, u redovnom tromesečnom terminu, nađe na dnevnom redu u avgustu, ali je Velika Britanija, koja je u to vreme predsedavala SB, odbila da se o njemu raspravlja. Njihovo ignorisanje sledio je i Vašington, pa je ta tema – situacija na Kosovu i Metohiji – preskočena i u septembru tokom predsedavanja Amerike.

U međuvremenu, rotirajuća pozicija predsedavajućeg Savetu bezbednosti pripala je Kini, koja namerava da na dnevni red sledeće sednice stavi dva izveštaja o pokrajini koje je Guteres u proteklom periodu napisao. Ipak, dnevni red još nije usvojen, a Britanija, Amerika, Francuska i Švedska sada pokušavaju da još jednom preskoče raspravu o problemima na KiM.

Zbog toga je Srbija na stalnoj vezi sa Kinom, budući da je utvrđivanje dnevnog reda tehničko, a ne političko pitanje, na njega se ne može uložiti veto i on se usvaja prostom većinom. To znači da ruski ili kineski glas imaju istu težinu kao i ostali, a od 15 članica koje trenutno čine svetsku vladu, Kosovo je kao državu priznalo njih devet.

Sklanjanje teme KiM sa stola SB UN posebno je problematično zbog činjenice da je parlament u Prištini usvojio nacrte tri sporna zakona, čime je praktično pokrenuo proceduru transformacije Kosovskih bezbednosnih snaga u vojnu formaciju, kršeći tako ne samo međunarodne sporazume i Rezoluciju 1244, već i sopstveni ustav. Prema kosovskom ustavu, osnivanje vojske nemoguće je bez saglasnosti srpskih predstavnika u prištinskom parlamentu.

Izveštaji generalnih sekretara UN, od 1999. godine pa sve do avgusta, uvek su razmatrani na svaka tri meseca, i ovo je prvi put za 19 godina da na sednicama SB duže od šest meseci nije raspravljano o stanju na KiM. Većina zapadnih zemalja već nekoliko godina zagovara proređivanje sednica na kojima se diskutuje o KiM, pa čak i njihovo ukidanje, tvrdeći da u svetu ima pitanja koja su preča od ovog.

Guteres je, u izveštaju koji je pripremio za avgust, naveo da je opšta situacija na KiM bila stabilna, ali da su neki incidenti pokazali potencijal za obnovu tenzija. Konstatovao je „sa rastućom zabrinutošću“ da ubistvo Olivera Ivanovića i dalje nije rešeno. U međuvremenu, dogodilo se nekoliko novih incidenata u južnoj pokrajini, a istraga o Ivanovićevom ubistvu nije se pomerila s mrtve tačke.

Inače, Priština je juče nastavila aktivnosti na formiranju vojske. Komisija za unutrašnje poslove prištinskog parlamenta osnovala je radnu grupu čiji je zadatak da javno prezentuje nacrte zakona o transformaciji kosovskih bezbednosnih snaga.

Predsednik novoformirane radne grupe Hadži Šalja saopštio je novinarima u Prištini da će radna grupa organizovati dva javna izlaganja nacrta zakona o transformaciji KBS koja bi trebalo da se održe u Prizrenu i Gračanici. Iako je Šalja rekao da očekuje da će javnom predstavljanju prisustvovati i predstavnici Srba, član Komisije za unutrašnje poslove Zoran Mojsilović rekao je da Srpska lista neće učestvovati u tome.

PALMER: SNAŽNA PODRŠKA NEZAVISNOSTI
Sjedinjene Američke Države će i dalje pružati snažnu podršku kosovskoj nezavisnosti, saopštio je juče u Prištini, zamenik američkog državnog sekretara Metju Palmer. On je to rekao nakon sastanka sa predstavnicima privremenih institucija u Prištini, Hašimom Tačijem i Ramušem Haradinajem.

Kako su preneli prištinski mediji, Palmer je pozitivno ocenio dosadašnja dostignuća Prištine i dodao da će SAD podržati evroatlantske integracije Kosova. Haradinaj je rekao da „SAD imaju ključnu ulogu u svim procesima na Kosovu“.

 

Izvor Večernje novosti, 24. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u