Okupatorska demokratija

Svuda u svetu nešto poput ovog što se desilo u Makedoniji zvalo bi se okupacija. Nama na Balkanu govore kako je to pobeda demokratije

Narodna volja? Po nju je gore ako nije u skladu sa onim što su zapadne sile namerile u nekoj maloj balkanskoj državi. Protiv te i takve narodne volje dozvoljeno je primeniti sve što ti od nedela stoji na raspolaganju i tako nešto prikazati kao žestoku borbu za prave vrednosti, protiv ruskog uticaja.

SILOVANjE
Pokušajmo da preciziramo zapadnu logiku demokratije. Elem, Zapad je uložio milione u Zaeva i ubeđivanje kako je dobro da Makedonija promeni svoje ime, identitet i sve ostalo što je dogovorom sa Grčkom u Prespi propisano. Besomučna referendumska kampanja koja je vođena, bez ikakvog suprotstavljanja nekog ko suprotno razmišlja, prikazivala je ljudima sve čari budućeg ulaska u Evropsku uniju i NATO, samo da se taj sporazum overi od naroda.

Čak su istakli kako je to najbitniji referendum u istoriji Makedonije, bitniji možda i od njenog nastanka. Međutim, uprkos takvoj silovateljskoj kampanji ispiranja mozga, narod je masovno bojkotovao referendum i time stavio do znanja da se ne slaže sa sporazumom i da ga ne želi. Ukratko, referendum je propao, što je potvrdila i Državna referendumska komisija

Međutim, već sledećeg dana je krenula savim obrnuta kampanja od one koja je vođena do tada. Naime, referendum je odjednom proglašen nebitnim, odnosno rečeno je da je bitno samo kako su glasali oni koji su na isti izašli, te da je to prava volja naroda, dok volja većine koja je bojkotovala referendum nije bila mnogo važna. Naravno, sva krivica je svaljena na ruski uticaj, bez obzira na činjenicu da tokom referendumske kampanje nije moglo da se čuje ni slovo protiv sporazuma. Onima koji su se drznuli da pozovu na bojkot gašeni su profili na društvenim mrežama, a neki su i brutalno pohapšeni.

Zoran Zaev

Kako se pronašao „pravi uzrok“ propasti referenduma, a to je ruski uticaj, data su krila sledećoj fazi: podmićivanju i pretnjama prema poslanicima u makedonskom parlamentu koji su bili u opozicionim redovima. Glasanje se inače pomeralo iz dana u dan, sve dok se kasnih večernjih sati u subotu nije našlo (odnosno dok pretnjama i direktnom kupovinom nije dovedeno) još osam onih koji su nedostajali da se sporazum verifikuje u Sobranju.

ZAVRŠNI ČIN
Gle čuda, neki od poslanika su dovedeni direktno iz zatvora na sam dan glasanja. Baš tog dana jednom poslaniku pušten je sin iz zatvora. Neki su uvećali nule na svojim računima, što je inače potvrdio grčki ministar odbrane Kamenos optuživši dojučerašnjeg ministra spoljnih poslova Kocijasa da je spremio 16 miliona evra iz crnih fondova za kupovinu poslanika u Makedoniji.

Uz dodatno prisustvo američkog ambasadora Bejlija u samom Sobranju, silovanje je dobilo svoj završni čin. Pobeda demokratije na zapadni način. Valjda kada američki ambasador dođe u parlament da „razgovara“ sa poslanicima koje bi valjalo slomiti, tada nema uticaja Amerike, ali ako narod glasa drugačije od onoga kako Amerikanci traže, e to je onda ruski uticaj. Zaista, možete li samo da zamislite bilo gde u svetu da ruski ambasador dođe u parlament zemlje domaćina da „lomi“ poslanike kako da glasaju?

Epilog silovanja Makedonije od strane Zapada biće promena Ustava mimo narodne volje i ulazak u NATO mimo narodne volje. Svakako, oni koji su potencijalni neprijatelji, poput novinara Milenka Nedelkovskog, po kratkom postupku biće pohapšeni. O njima neće smeti nijedna reč da se izusti, a javno će se ovakvo nasilje pravdati borbom protiv ruskog uticaja.

Zalazak sunca nad Skopljem

Inače, svuda u svetu ovako nešto se zove okupacija, dok će nama na Balkanu da govore kako je to pobeda demokratije. Sve ovo napisah kako se nešto slično ne bi nama dogodilo. Inače, vidim da smo sledeća meta čim do kraja finiširaju svoja nedela u Makedoniji.

 

*Autor je advokat, narodni poslanik i član Predsedništva SNS 

Svet
Pratite nas na YouTube-u