Sukobi migranata i policije na granici BiH i Hrvatske

Na graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac ceo dan je napeto i desilo se nekoliko sukoba hrvatske policije i migranata koji pokušavaju da probiju granicu

Hrvatska policija bacila je suzavac prema migrantima koji su ih gađali kamenjem, granama i drugim predmetima na graničnom prelazu Maljevac, kod Velike Kladuše. Migranti su pokušali da probiju granicu preko livade.

Na graničnom prelazu Velika Kladuša – Maljevac ceo dan je napeto i desilo se nekoliko sukoba hrvatske policije i migranata koji pokušavaju da probiju granicu.

Povređeni migranti su vozilom Hitne pomoći odvezeni u Dom zdravlja u Velikoj Kladuši. Situacija u području oko graničnog prelaza između BiH i Hrvatske je napeta. Migranti ne odustaju od nastojanja da pređu u susednu Hrvatsku, dok se policija trudi da ih u toj nameri onemogući.

Policija je saopštila i da je zabeležen pokušaj samopovređivanja jednog migranta hladnim oružjem, ali je u tome sprečen. Granični prelaz Maljevac između Bosne i Hercegovine i Hrvatske zatvoren je nakon što su na ovo područje stigli migranti, potvrđeno je za N1.

Migranti koji su noć proveli u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac, čekajući na ulazak u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, probili su prvi kordon pripadnika Granične policije BiH i probili se do drugog kordona Granične policije BiH.

Na ovaj način između 150 i 200 migranata našlo se na mostu koji iz BiH vodi ka graničnom prelazu u Republici Hrvatskoj. Migranti, među kojima se nalaze i žene i deca, prilično su uznemireni, tako da se povremeno sukobljavaju sa pripadnicima policije.

Migranti na mostu uzvikuju „Open border“. Granicu sa hrvatske strane nadleče helikopter MUP-a Hrvatske.

Više od stotinu migranata proteklu noć je provelo u blizini Graničnog prelaza Velika Kladuša – Maljevac čekajući na prelazak iz Bosne i Hercegovine u Hrvatsku.

U utorak u poslepodnevnim satima oko 400 migranata stiglo je u blizinu tog graničnog prelaza, a policija je na oko 100 metara od prelaza postavila zaštitnu žutu traku i onemogućila im da pređu u Hrvatsku.

Među migrantima, koji su proteklu noć proveli u improvizovanim šatorima ili pod otvorenim nebom, nalazi se znatan broj žena i dece. Oni su na svega deset stepeni Celzijusa zapalili i vatru, a prethodno su sakupili drva u neposrednoj blizini graničnog prelaza.

 

Izvor Anadolija/Fonet/N1, 24. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u