Novosti: U BiH verovatno „velika srpska koalicija“

Staša Košarac, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže, za „Novosti“, da očekuje da će se pronaći deset srpskih ruku u Parlamentu BiH, kako bi se očuvala Republika Srpska

Predstavnici srpskih stranaka, koje su osvojile mesta u predstavničkom domu Parlamenta BiH počele su dogovor o formiranju velike srpske koalicije koja bi tako dobila mogućnost da blokira sve odluke koje bi mogle da budu loše po Republiku Srpsku.

Ustav BiH ostavio je mogućnost da poslanici iz Srpske mogu da zaustave određene odluke Skupštine BiH zbog zaštite entitetskih interesa. Za takvu meru potrebna je podrška dve trećine poslanika iz srpskog entiteta. Zato je, da bi se ostvarila ideja o patriotskom bloku u Sarajevu, potrebno da se vladajućoj koaliciji iz RS, na čijem je čelu novoizabrani srpski član Predsedništva Milorad Dodik, a koju čine SNSD, DNS i SP (imaju osam poslanika), priključe još najmanje dva predstavnika. SDS ima tri poslanika u državnom parlamentu, a PDP dva. Za sada je Obren Petrović, gradonačelnik Doboja i član SDS, poručio da je spreman na saradnju u skupštini BiH, u korist Republike Srpske. Druga dvojica poslanika SDS, koji su dobili mandate – Mirko Šarović i Dragan Mektić – još se nisu javno izjasnili o toj ideji.

Kako za „Novosti“ navodi izvor iz SDS, situacija oko delovanja ove partije u parlamentu BiH biće jasnija posle glavnog odbora koji bi trebalo da bude održan u nedelju. Prema njegovim rečima, većina članova stranke i funkcionera SDS zalaže se za to da se uđe u razgovore o koaliciji sa SNSD, kako na nivou BiH, tako i u RS.

Staša Košarac, poslanik SNSD u Parlamentu BiH, kaže, za „Novosti„, da očekuje da će se pronaći deset srpskih ruku u Parlamentu BiH, kako bi se očuvala Republika Srpska.

– U protekle četiri godine, zbog podaničke politike Saveza za promene, nismo imali srpsko jedinstvo u Parlamentu BiH. Mislim da su ljudi u SDS, nakon izbora na kojima su kažnjeni zbog takve politike, shvatili da je neophodno srpsko jedinstvo.

Dr Nenad Stevandić, budući poslanik u Parlamentu BiH, kaže za „Novosti“ da očekuje od članova SDS „koji imaju političku svest i nisu zadojeni mržnjom da budu na strani Patriotskog bloka u Sarajevu“.

RASPORED GLASOVA
Predstavnički dom PS BiH broji 42 poslanika, od kojih se 28 bira iz FBiH, a 14 iz Republike Srpske. Za formiranje parlamentarne većine potrebno je osigurati glasove 22 poslanika.

 

Izvor Novosti, 25. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u