Vulin u Kini: Suprotstavimo se unipolarnom svetu

Svi vi koji ste priznali tzv. Kosovo, kao posledicu sile, razmislite još jednom, jer sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama

Većina bezbednosnih pretnji koje pogađaju Evropu posledica su unipolarnog sveta kome je sila sama sebi opravdanje što je dovelo do smrti međunarodnog prava. Ako ne oživimo međunarodno pravo, naš život neće biti vredan življenja, izjavio je ministar odbrane Aleksandar Vulin koji se nalazi u poseti Kini.

On je, obraćajući se učesnicima Osmog međunarodnog Sjangšan foruma u Pekingu, rekao da region Jugoistočne Evrope, kao i veći deo sveta, pogađaju islamski fundamentalizam, migrantska kriza i povratak unipolarnog mentaliteta. „Svi naši problemi mogu da stanu u jednu rečenicu – smrt međunarodnog prava”, kaže Vulin.

On je istakao da je nakon što je bez odluke Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija NATO bombardovao Srbiju, međunarodno pravo umrlo.

– I sada postoje pritisci da se tzv. Kosovo primi u Interpol ili Unesko. Kako bi Interpol mogao da sačuva svoj ugled ako podatke o narkodilerima bude delio sa Prištinom odakle dolaze najmoćniji narko klanovi? Svi vi koji ste priznali tzv. Kosovo, kao posledicu sile, razmislite još jednom, jer sve ono što je urađeno mojoj zemlji, može biti urađeno i vama. Kada sila postane zakon nikada nećete znati kada će se primeniti i na vas – rekao je Vulin.

Skrenuo je pažnju prisutnih da se Srbija danas suočava i sa jednim posebnim izazovom koji je i najveća bezbednosna pretnja na Balkanu, a to je Velika Albanija.

– Da bi bila stvorena, ona mora da pocepa Srbiju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju pa i Grčku. Oni koji su mislili da se islamski terorizam može zasititi srpskim narodom na putu su da ponove grešku. Ako se u dijalogu, koji hrabro i mudro, u ime Srbije sa Prištinom vodi predsednik Vučić, ne bude postiglo rešenje prihvatljivo za obe strane i ako se silom pokuša stvoriti Velika Albanija, onda će Balkan još jednom goreti. A taj požar neće goreti samo na Balkanu – rekao je ministar Vulin.

On je konstatovao da se svi moramo suprotstaviti unipolarnom svetu ako želimo da ostanemo slobodni. Ovogodišnji Sjangšan bezbednosni forum okupio je oko 500 učesnika iz 72 zemlje i međunarodne organizacije. Vulin na ovom forumu učestvuje na poziv ministra nacionalne odbrane Kine.

 

Izvor Politika, 25. oktobar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u