Kineski profesor: Kina ne sanja da kolonizuje svet kao SAD

Kina je jedina zemlja koja ima potpuno zaokružen industrijski sistem, a može da napravi sve što i SAD, ali upola cene

Inicijativa Pojas i put, koju je Peking promovisao pre pet godina, zasnovana je na konceptu globalizacije na kineski način i za razliku od zapadne, ne želi nikog da kolonizuje niti da deli. Ovako profesor Vang Jivei sa Ženmin univerziteta u Pekingu objašnjava suštinu tzv. Novog puta svile, na kom je kroz format 16 plus 1 svoje mesto našla i Srbija.

Naša filozofija nije da delimo, u kineskom rečniku nema te reči, poručio je profesor Vang na promociji svoje nove knjige „Kina povezuje svet“, održanoj u Aeroklubu u organizaciji Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj (CIRSD). Knjiga je svojevrsni nastavak njegovog prethodnog dela „Inicijativa Pojas i put – šta će Kina u svom usponu ponuditi svetu“, koja je 2015. u Kini proglašena knjigom godine.

Povežimo svet umesto da ga kolonizujemo, geslo je Kine koja je sve više globalna i koja je, baš kao nekad budizam, kinezovala mnoge stvari koje su došle sa Zapada, od marketinga do globalizacije, naveo je Vang. Predsednik CIRSD Vuk Jeremić rekao je za Vanga da je jedan od vodećih eksperata za evropsko-kineske i evropsko-američke odnose, bivši diplomata i autor na desetine knjiga i više od 200 članaka i prepoznatljivo lice u diskusijama o Pojasu i putu. Jeremić je, ukazujući na značaj ovog kineskog projekta, rekao da će njegov uspeh ili neuspeh uticati na razvoj događaja u svetu i da će promeniti globalizaciju.

Vang, direktor Instituta za spoljnu politiku i Centra za studije Evropske unije na Ženmin univerzitetu, posebno je istakao da Pojas i put nije uperen protiv Zapada, već da je on na izvestan način spoj istočnog i zapadnog koncepta. Komentarišući trgovinski rat koji su SAD pokrenule protiv Kine, ovaj ekspert je rekao da Kina nije SSSR i da zato američka strategija obuzdavanja ovde neće proći. Fokusiramo se na ekonomiju, ulaganja u infrastrukturu i vodimo najnezavisniju politiku, rekao je Vang na pitanje kakav će biti odgovor Kine.

Vang je podsetio da je pre 40 godina kineski BDP bio trećina proseka podsaharskih država i da je po glavi stanovnika bio na 130. mestu, od 143, a danas je iznad 70. mesta. Pored toga, Kina je jedina zemlja koja ima potpuno zaokružen industrijski sistem, a može da napravi sve što i SAD, ali upola cene, dodao je ekspert.

Objašnjavajući koncepciju „kineskog sna“, koji je predsednik kine Si Đinping pokrenuo 2013. godine kao skup ličnih i nacionalnih vrednosti i ideala, Vang je rekao da on, za razliku od „američkog sna“, ne podrazumeva vrednosti potrošačkog društva, nego je više kulturološki i tradicionalni.

Povodom kritika koje dolaze iz Evrope i tvrdnji da je cilj saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne u formatu 16 plus 1 podela Evrope, Vang je istakao da nema razloga da taj okvir ne bude još širi. „Kina voli da se Evropa integriše, Evropa treba da bude jedinstvenija. Nema potrebe da Kina deli Evropu“, naglasio je kineski ekspert, dodajući da ima mnogo onih koji bi da se pridruže tom formatu u kom je i Srbija.

Jedno od pitanja za Vanga bilo je i zašto je Srbija tako specijalna za Kinu. Vuk Jeremić je objasnio da je intenziviranje saradnje sa Kinom bilo svestan izbor vlade čiji je on bio deo, kako bismo stekli konkurentsku prednost, a da je tu liniju nastavilo i aktuelno rukovodstvo zemlje. Srbija je bila i prva evropska zemlja s kojom je Kina potpisala sporazum o strateškom partnerstvu, podsetio je Jeremić.

Srbija je za Kinu veoma važna, ona je kapija za inicijativu Pojas i put, Srbija je za Kinu prijateljska zemlja, jedina koja njenim građanima ne traži vizu. Imamo mnogo koristi od vas, rekao je Vang.

On je istakao da je Srbija postala za Kinu ključna zemlja u regionu, a da u povezanom svetu to što je mala nema značaja i da uspešno može da bude spona između mora i kopna, između luka u Grčkoj i zapadne Evrope. „Malo je lepo“, primetio je Vang i dodao da je podsticaj za kineske investicije u Srbiju svakako i bezvizni režim, ali da je možda najvažnija reč – poverenje.

 

Izvor Sputnjik, 26. oktobar 2010.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u