O čemu su razgovarali Makron, Merkel, Erdogan i Putin?

Za Makrona je vojna akcija sirijske vlade u Idlibu „neprihvatljiva, dok je Putin istakao da bi Rusija u tome mogla pomoći Damasku

Turska, Rusija, Nemačka i Francuska imaju iste ciljeve kada je u pitanju Sirija, ocenila je juče nemačka kancelarka Angela Merkel nakon okončanja sastanka lidera četiri zemlje posvećenog sirijskoj krizi, koji je održan u Istanbulu. Na zajedničkoj konferenciji za novinare na kojoj su, osim kancelarke, govorili i predsednici Redžep Tajip Erdogan, Vladimir Putin i Emanuel Makron moglo se čuti da do okončanja drame koja od 2011. potresa Siriju ne može doći vojnim metodom. Samit u Istanbulu je prvi put okupio predstavnike uticajnih spoljnih igrača koji podržavaju suprotstavljene snage u Siriji.

Uoči otvaranja samita, Makron je na Tviteru napisao da je „danas na kocki stabilnost Sirije kako bi se izbegla nova humanitarna katastrofa”, prenela je Al Džazira.

Turski predsednik Erdogan je poručio da je na postoji „želja da donesene odluke budu korisne za našu sirijsku braću”. „Imamo cilj da se na terenu u potpunosti uspostavi održivi mir i da se što pre zaustavi prolivanje krvi”, naveo je Erdogan.

On je rekao da je nedovoljna briga međunarodne zajednice glavni razlog što je sirijska kriza prerasla u globalni problem.

Naveo je da su obavljeni vrlo plodonosni i iskreni razgovori.

„Danas smo videli da i uz učešće Francuske i Nemačke možemo poboljšati sinergiju koju smo uspostavili u Astani”, kazao je Erdogan.

Ruski predsednik Putin je kazao da međunarodna zajednica treba ulagati zajedničke napore za Siriju. On je izjavio da je Sirija očišćena od terorista i da se zemlja vraća normalnom životu. Putin je, međutim, još jednom podvukao da Rusija zadržava pravo da pomogne Damasku u eliminisanju terorističke pretnje u Idlibu ukoliko za tim bude potrebe.

Francuski predsednik Emanuel Makron je svoje obraćanje započeo izražavajući solidarnost sa SAD zbog pucnjave u sinagogi u Pitsburgu. Prema njegovom mišljenju vojna operacija snaga sirijske vlade u Idlibu je „neprihvatljiva”.

Iako su uoči početka jučerašnjeg samita pojedini mediji spekulisali da bi mogao da bude postignut veliki napredak, portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov je unapred odbacio takve tvrdnje i rekao da ne treba očekivati nikakve revolucionarne rezultate.

Ankara, koja podržava pobunjenike koji žele da svrgnu predsednika Bašara el Asada, i Moskva kao glavni strani Asadov saveznik, prošli su mesec dogovorili stvaranje demilitarizovane zone području Idliba. Taj region je inače utočište za oko tri miliona ljudi, a više od polovine ih je stiglo iz drugih delova zemlje.

Rusija i Turska potpisale su 17. septembra u Sočiju sporazum kojim se predviđa tampon zona široka 15 do 20 kilometara unutar pobunjeničkog teritorija u pokrajini Idlib i u delovima susednih pokrajina Hame, Latakije i Alepa.

 

Izvor Politika, 28. oktobar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u