Dejli ekspres: London znao će Kašogi biti ubijen

Navodno je Kašogi ubijen jer se spremao da objavi informaciju kako je Saudijska Arabija u Jemenu koristila hemijsko oružje

Britanski list Dejli ekspres objavio je da su tajne službe Ujedinjenog Kraljevstva znale da će saudijski novinar Džamal Kašogi biti kidnapovan i likvidiran.

Navodi da je britanski Centar za vladine veze tri nedelje pre monstruoznog ubistva u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu znao šta se sprema, uključujući instrukciju – ukoliko kidnapovanje Kašogija iz nekih razloga ne uspe – da deluju „u skladu sa okolnostima“.

Drugim rečima, u Rijadu mogućnost ubistva Kašogija od samog početka nisu isključivali. Umesto da obaveste Kašogija šta mu se sprema, Saudijcima je bilo navodno signalizirano: „Njeno Veličanstvo moli da prenesete Njegovom Visočanstvu da će je takva radnja ožalostiti. Drage kolege, mi takođe ne volimo novinare, ali molimo da ne otimate i ne ubijate Kašogija“.

Dejli ekspres se pozvao i na eksperta Toma Vilsona iz `trusta mozgova` poznatog centra „Društvo henrija Džeksona“. Tačnije, dao mu je priliku da kaže da Kašogi uopšte nije bio „nevini zeka“ i ubeđeni pristalica liberalnih vrednosti:

„Kašogi je bio blizak bivšem šefu saudijske špijunaže. On je bio islamista i član organizacije Muslimanska braća. Družio se sa Osamom bin Ladenom i podržavao njegov džihad u Avganistanu. Nije istina da je on likvidiran kao protivnik režima“.

Isti list, pozvavši se na neimenovanog „bliskoistočnog naučnika“, tvrdi da se Kašogi našao na meti svojih zato što je spremao informaciju u kojoj se tvrdilo da je Saudijska Arabija u Jemenu koristila hemijsko oružje.

Dejli ekspres ukazuje da `slabo pije vodu` verzija ubistva u konzulatu bazirana na tvrdnji da je Kašogi „uvredio princa prestolonaslednika, a da tvrdnja da je spremao tekst sa `optužnicom` da Saudijci u Jemenu koriste bojne otrove izgleda mnogo ubedljivije. To je veoma ozbiljna stvar.

Tekst u Dejli ekpresu mnogo drugačije bi se primao da „trovanje Skripalja“ nije pokazalo koliko britanske tajne službe preko „anonimnih izvora“ koji plasiraju senzacije preko medija mogu da se bave poluistinama i čistim montažama. Pa i preko listova poput ovoga.

Donedavno je Dejli ekpresu pripadao biznismenu Ričardu Desmondu, poznatom kao Prljavi Des koji se obogatio na pornografiji.

On je u februaru 2018. prodao list najvećoj britanskoj izdavačkoj kući „Triniti miror“ koja je odmah potom promenila ime u „Rič“. Njoj pripadaju tabloidi Dejli miror, Dejli star i niz lokalnih listova.

Ni „Društvo Henrija Džeksona“ nije bez mrlje i senke. Tvrdilo je, primera radi, da na teritoriji Britanije deluje oko 200 ruskih vojnih špijuna koji imaju najmanje 500 `informatora`. A to je bar pet puta više agenata nego što je SSSR u jeku Hladnog rata imao zaduženih za tu zemlju.

 

Izvor Fakti, 30. oktobar 2018.

 

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u