Novosti: Srbima na KiM paket pomoći od 4.5 milijardi

Težnja je da se Srbima, ali i Albancima, na terenu omoguće bolji životni standard i perspektiva

Vlada Srbije pripremila je specijalni ekonomski paket za preporod srpskih sredina na Kosovu i Metohiji vredan čak 4,5 milijardi dinara – saznaju „Novosti„.

Ovaj kapitalni plan koji zadire u mnoge sfere društva: od infrastrukture, zdravstva, školstva, socijalnog sektora, preduzetništva, sastoji se od niza projekata i cilj je da sačuva i materijalno osnaži naš narod na KiM i učvrsti ga u nameri da ne napušta svoje domove.

Težnja je takođe da se Srbima, ali i Albancima, na terenu omoguće bolji životni standard i perspektiva, odnosno da se ne tavori u vakuumu koji traje na političkom koloseku gde Beograd, zasad, uzaludno traži kompromisno i obostrano prihvatljivo rešenje za našu južnu pokrajinu.

O ovom ozbiljnom i temeljnom dokumentu u utorak će se razgovarati na zajedničkoj sednici Vlade sa srpskim čelnicima sa teritorije KiM, kojoj će prisustvovati i predsednik Aleksandar Vučić. Kako saznajemo, u okviru dokumenata pripremljenih za izradu nacrta Zakona o posebnoj državnoj pomoći autonomnoj pokrajini, predviđeno je obnavljanje proizvodnje „Prve petoletke“ u Leposaviću, izgradnja učeničkog doma za Poljoprivrednu školu u Lešku, dok je plan da Kosovska Mitrovica dobije novu zgradu Univerziteta i fudbalski kompleks, novo obdanište i most preko Ibra na lokaciji „Dudin krš“ kao vezu sa Zvečanom i centralnom Srbijom.

Takođe, planirana je i izgradnja bolnice u okviru KBC Priština sa sedištem u Gračanici i Instituta za sudsku medicinu, fabrike akumulatora u Zvečanu, ljutih alkoholnih pića od grožđa u Orahovcu, čipsa u Vitini, farme pilića i fabrike stočne hrane u Prištini, obnova pogona „Simpa“ u Zubinom Potoku… Beograd želi i da izgradi kuće, obnovi saobraćajnice, da na sve načine pomogne domaćinstvima koja se bave poljoprivredom, ali i da rekonstruiše obrazovne ustanove…

Direktor Kancelarije za KiM Marko Đurić rekao je u ponedeljak da je inicijativa za zajedničku sednicu potekla od predsednika Vučića, koji je prilikom posete južnoj pokrajini u septembru najavio brojne projekte:

– Očekujem da će biti odobren najsveobuhvatniji paket pomoći i podrške srpskom narodu na KiM u poslednjoj deceniji. Vlada će učiniti sve kako bi srpskom narodu i drugim građanima koji se osećaju delom našem zemlje na KiM olakšala opstanak u teškim uslovima.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić objašnjava da su sve opštine na KiM u kojima žive Srbi, nakon posete predsednika Srbije u septembru, poslale nadležnim ministarstvima projekte koji se tiču ekonomskog unapređenja:

– Reč je o velikim projektima, pre svega, u oblasti zdravstva i obrazovanja, među kojima su izgradnja zgrade Univerziteta, renoviranje Kliničko-bolničkog centra u Kosovskoj Mitrovici, kao i izgradnja zdravstvenog centra u Gračanici. Očekuje se da budu odobrena i sredstva za otkupne stanice i farme za uzgoj stoke. Podsetiću na reči predsednika Vučića da prvi put nema izgovora kako imamo ideja, ali nemamo novca, jer Srbija ima novca za realne projekte koji treba da unaprede život svakog Srbina na KiM

On je dodao da će biti reči i o pregovorima Beograda i Prištine, kao i da Vučić ima podršku Srba sa KiM.

NEĆE U NOVE KUĆICE
Predstavnici kosovske policije na integrisanom prelazu Merdare počeli su da rade u novoizgrađenim objektima koji su zidani zahvaljujući finansiranju EU. Policajci na strani centralne Srbije i dalje sede u starim montažnim kućicama.

Inače, prst u oko Srbima je da je kamen temeljac za izgradnju na ovom administrativnom prelazu postavljen 16. februara prošle godin, na dan kada je bombom raznet autobus „Niš-ekspresa“ kada je poginulo 12 putnika, a 43 ranjeno.

„TREPČA“ JE SRPSKA
Premijer tzv. države Kosovo Ramuš Haradinaj rekao je da se neće odreći „kosovskih dragulja Trepče i Gazivoda“. Đurić mu je poručio da ne može da se odrekne nečega što nema i dodao da su ovakve izjave „varnice za domaću političku upotrebu“:

– „Trepča Sever“, koju drže i kontrolišu Srbi radi uspešno i ima više od 3.000 zaposlenih, sama isplaćuje svoje dohotke i tako će se i nastaviti.

 

Izvor Večernje novosti, 30. oktobar 2018.

 

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u