Kongresmeni uputili poseban zahtev Pompeu u vezi sa Kosovom

Američki kongresmeni smatraju da treba podržati zalaganja Srbije za kompromisno rešenje povodom Kosova

Osam američkih kongresmena zatražilo je od državnog sekretara SAD Majka Pompea kontinuiranu podršku zalaganjima Srbije u cilju traganja za mirnim, održivim i kroz pregovore postignutim rešenjem za odnose sa Kosovom.

Kongresmeni su u pismu Pompeu naveli da bi takva diplomatska prekretnica omogućila postizanje trajnog mira i stabilnosti na Balkanu, ali bi i još jednom potvrdila istrajnu posvećenost SAD transatlantskoj bezbednosti.

„Inicijativa Srbije za pomirenje sa Kosovom ne samo da ukazuje na to da je rešenje ovog spora na vidiku, već i nudi jedinstvenu priliku da se raščisti put nesmetanoj integraciji celog regiona Balkana u zapadno društvo“, navode kongresmeni u pismu Pompeu.

Apeluju na američkog državnog sekretara da nastavi da pruža podršku tim zalaganjima, koja su od presudnog značaja za budući mir i bezbednost čitavog regiona Balkana.

„Srbija i Sjedinjene Američke Države dele stratešku viziju celovite i slobodne Evrope, u kojoj vlada mir. Da bi se Zapadni Balkan inkorporirao u taj okvir, potrebno je posvetiti se sporu između Srbije i Kosova na način koji je i odgovoran i realan“, navode oni.

Situacija na terenu pokazala je, ističu, da jednostrani pristupi ili mogu da prouzrokuju dodatne eskalacije ili da dovedu do zamrznutog konflikta.

„Stoga bi Sjedinjene Države i zapadni partneri trebalo da podstaknu i pomognu kompromis između Beograda i Prištine, koji će povećati regionalnu stabilnost i umanjiti mogućnost i za domaće štetne manipulacije i za spoljne maligne uticaje“, navodi se u pismu.

Kongresmeni pozdravljaju nedavnu izjavu savetnika za nacionalnu bezbednost Džona Boltona da „nećemo stajati na putu i ne mislim da bi iko u Evropi stao na put ukoliko bi dve strane u sporu postigle uzajamno zadovoljavajući dogovor“.

Naglašavaju da svaki pristup tom pitanju mora poštovati legitimne interese obeju vlada i građana, te da će takav pristup, zasnovan na tome da obe strane budu zaslužne za postizanje kompromisa, biti korak ka trajnom rešenju spora, a poslužiće i kao pozitivan primer koji može da obeshrabri i spreči druge potencijalne jednostrane pristupe širom regiona.

Američki kongresmeni navode i da je u nacionalnom interesu SAD da obezbede da pregovori između Beograda i Prištine uspeju i dodaju da je stoga imperativ za SAD da proaktivno posreduju kompromisima na obema stranama, kako bi mogao da se postigne sveobuhvatni dogovor u okviru briselskog procesa.

Pismo su 31. oktobra potpisali kongresmen iz Teksasa Ted Po, kongresmen iz Misurija Emanuel Kliver, kongresmeni iz Ohaja Stiv Stajvers i Stiv Šabot, kongresmeni iz Pensilvanije Skot Peri i Brajan Ficpatrik, kongresmen iz Kalifornije Dejna Rorabaher i kongresmen iz Južne Karoline Džo Vilson.

 

Izvor Sputnjik, 01. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u