Tanasković: Borba u Unesku u povoljnijim okolnostima nego 2015.

Beogradu predstoji nova diplomatska bitka protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije

Bivši ambasador Srbije pri Unesku Darko Tanasković kaže da je u međunarodnoj zajednici formirana baza razumevanja koja nije postojala 2015. kada je Priština tražila članstvo. Na pitanje da li bi epilog u slučaju Interpola mogao da utiče na Unesko, Tanasković je rekao da bi mogao da ohrabri ili obeshrabri Prištinu i njene pokrovitelje.

Beogradu predstoji diplomatska bitka protiv prijema Kosova u međunarodne organizacije. Prvi na redu je Interpol, ali bi sledeće godine ponovo mogli da zatraže prijem u Unesko – uprkos tome što 2015. Kosovo nije dobilo potrebnu dvotrećinsku većinu, a 2017. je unapred odustalo od kandidature.

Bivši ambasador pri Unesku Darko Tanasković rekao je za RTS da je verovatno da će do toga doći.

„To je verovatno iako su prošle godine povukli zahtev jer su procenili da nemaju mnogo šansi. Oni su još 2015, uprkos neuspeha na glasanju, rekli da će da iskoriste prvu narednu priliku. Realno je da će se bolje pripremiti za narednu godinu i da će taj zahtev podneti“, rekao je Tanasković.

Na pitanje da li bi epilog u slučaju Interpola mogao da utiče na Unesko, Tanasković je rekao da bi mogao da ohrabri ili obeshrabri Prištinu i njene pokrovitelje.

Tanasković je istakao da je njegov utisak da „sasvim sigurno ne bi prošli“, kad bi sada podneli zahtev za prijem u Unekso.

Navodi da nije moguće da Priština preskoči Izvršni savet i odmah pitanje prijema stavi na dnevni red Generalne konferencije, kao što se navodilo u nekim medijima.

„To nije moguće. Logika je bila, pošto je ta tačka već bila tema 2015, da nema potrebe opet da prolazi verifikaciju u Izvršnom savetu, ali to je nemoguće jer kada jednom propadne, ne bude pozitivno izglasana na Generalnoj konferenciji, ona prestaje da postoji i mora da prođe istim putem“, objasnio je Tanasković.

Kada je Tanasković odlučio da se povuče sa pozicije ambasadora Srbije pri Unesku, komentar u jednom listu bio je da će Priština moći da odahne. Tanasković ukazuje da se borba nastavlja u povoljnim okolnostima jer je sada formirana baza razumevanja u međunarodnoj zajednici.

„U 2015. postojao je problem nerazumevanja u međunarodnoj zajednici, pored toga što su neki jasno bili za Kosovo. Danas je to potencijalna tačka dnevnog reda koja privlači pažnju svih država u Unesku, a Priština je svojim ponašanjem pokazala o čemu je stvar, da bi za celu organizaciju bilo loše kada bi Kosovo postalo članica“, naveo je Tanasković.

Kada je reč o srpskoj baštini na KiM, Tanasković je rekao da Priština sistematski vrši pritisak kako bi Srbima život učinila nepodnošljivim.

U slučaju da uđe u Unekso, Priština bi, dodaje Tanasković, dobila instrumente kojima bi trebalo da štiti spomenike. Strahuje da bi se Priština pomoću tih instumenata okrenula stalnom pritisku, i uticala na funkcionisanje verskih zajednica.

UTICAJ AUTOKEFALNOSTI UKRAJINSKE CRKVE
Komentarišući razdvajanje ukrajinske od Ruske pravoslavne crkve i moguć uticaj tog slučaja na crkve u Crnoj Gori i Makedoniji, bivši ambasador Srbije pri Unesku rekao je da ne očekuje da će Vaseljenska patrijaršija dozvoliti autokefalnost crnogorskoj pravoslavnoj crkvi.

„Moj osećaj je da vaseljenski patrijarh neće ići tako daleko da primeni analogiju na makedonsku pravoslavnu crkvu, iako su to u više navrata tražili, a Bugarska pravoslavna crkva ponudila da postane majka crkva. Imam utisak da Vaseljenska patrijaršija nema intres za sukob sa Srpskom pravoslavnom crkvom“, rekao je Tanasković.

 

Izvor RTS, 04. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u