Dačić: Priština će doživeti debakl u Interpolu

„Bolje da se nisu ni prijavili za članstvo jer će ovo biti debakl“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da je gotovo siguran da Kosovo neće uspeti da postane član Interpola bez obzira na velike pritiske i poručio da je bolje da se nisu prijavili, jer će, kako kaže, doživeti debakl.

“— Pritisci su izuzetno snažni i jaki uz veliku podršku zapadnih i islamskih zemalja – kaže on za Tanjug i navodi da Albanci, čak ispituju mogućnost da se delegacijama koje nemaju para, plate i putne troškove i boravak u Dubaiju i, kako on kaže, „ko zna šta još”“.

„IZDVOJILI SREDSTVA ZA LOBIRANjE I KORUPCIJU“
Dačić je podsetio da je Kosovo, kako bi dobilo glasove u Interpolu, odvojilo i sredstva iz budžeta za lobiranje, odnosno, kako kaže, za korupciju, međutim, ocenjuje da je to “prazna puška” i da će se na samom glasanju videti koliku će podršku dobiti.

— “S obzirom da oni stalno pričaju, da su laži ovo što radim vezano za povlačenje priznanja, videće se na glasanju koliko imaju glasova. Prema tome, bolje da se nisu ni prijavili za članstvo jer će ovo biti debakl” – rekao je Dačić Tanjugu.

Na pitanje koliko članice izvršnog Komiteta Interpola uopšte interesuje to što Kosovo ne ispunjava uslove da postane član, Dačić kaže da “njima nije problem da prekrše Statut kao što se to već dešavalo u slučajevima kada žele da ostvare svoje ciljeve”.

— “Neke zapadne zemlje pošalju svim članicama Interpola dopis da treba da se glasa za Kosovo, a onda se neko žali zašto mi lobiramo da neko ne priznaje Kosovo. To su cinične primedbe, ali očigledno im to smeta, a smeta im zato što to očigledno nisu laži” – rekao je Dačić.

ULAZAK U UNESKO VEĆ SPREČEN
Za razliku od Intepola gde pojedine zemlje kojima to do kraja nije baš jasno mogu da poveruju u argumente Kosova da je reč o policijskoj saradnji, za Unesko to nije tako, a prema Dačićevoj oceni, za njih će pokušaj članstva u tu organizcuju biti još teži.

“— Tu smo još pre tri godine kada je bila mnogo teža situacija uspeli da sprečimo njihov ulazak u Unesko i sada bih im preporučio da to ne pokušavaju”.

Srbija se, ističe Dačić, ozbiljno organizovala i dok se ne reši pitanje Kosova i ne postigne dogovor u dijalogu, mislim da nemaju šanse da uđu u tako značajne međunarodne organizacije kao što su Unesko, Interpol, UN ili OEBS.

On je istakao da Ministarstvo spoljnih poslova i MUP-u čija je to izvorna nadležnost pomaže u borbi da se spreči članstvo Kosova u Interpolu.

„NEĆE DA SE BORE PROTIV KRIMINALA, NEGO DA DOPRINESU NEZAVISNOSTI“
Kako navodi, jasno je da Kosovo ne želi da postane član Interpola da bi povećalo saradnju u borbi protiv kriminala, već da bi time dali “još jednu kockicu za zaokruživanje njihove nezavisnosti”.

— “Zbog svega toga, to je politizacija Interpola, i mi smo žestoko protiv toga” – istakao je Dačić.

NASTAVIĆE SE POVLAČENjE PRIZNANjA NEZAVISNOSTI
Dačić kaže da će se nastaviti trend povlačenja priznanja nezavisnosti Kosova.

“Očekujem da će biti nastavljeno i ove nedelje, ali da ne govorim unapred”, rekao je Dačić koji je prošle nedelje posetio pojedine zemlje Kariba, kojima je, kako kaže, istovremeno sa njegovim dolaskom stiglo i pismo iz Stejt departmenta.

“Istog dana je Stejt department uputio pismo svim zemljama Kariba da ih upozori na moju posetu i da im kaže da ne treba da povlače priznanja nezavisnosti Kosova, ali i da glasaju za Kosovo u Interpol.

Isti taj Stejt department traži od nas da zaustavimo naše lobiranje protiv nezavisnosti Kosova”, rekao je Dačić Tanjugu.

Dačić je kazao i da je gotovo siguran da Kosovo neće uspeti da postane član Interpola bez obzira na velike pritiske, kao i da nemaju šansu da uđu u međunarodne organizacije kao što su Unesko, UN dok se ne reši pitanje Kosova i ne opstigne dogovor u dijalogu.

PORUKA KOMŠIJAMA: „NEKA PROCENE DA LI IM SE ISPLATI SVAĐA SA SRBIJOM“
— Srbija će učiniti sve da razvija dobre odnose sa svim zemljama u regionu, a na njima je da procene da li im se više isplati da se svađaju sa Srbijom ili da budu u dobrim odnosima – kaže ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

Ovako je Dačić prokomentarisao, kako kaže, nove “bočne udare” na Srbiju iz regiona, poput zabrane ulaska četvorici srpskih inteletualca u Crnu Goru, zbog, kako su navele tamošnje vlasti, „ugrožavanja nacionalne sigurnosti”, ali i izjavu izabranog člana Predsedništva BiH Zeljka Komšića u kojoj “podseća Srbiju da je Drina granica”.

— Znate koliko bi dugačka ta lista bila kada bi Srbija primenjivala iste aršine, komentariše srpski ministar spoljnih poslova zabranu Crne Gore koju vidi kao neviđeni skandal – kaže ministar.

Kada je reč o Komšiću, Dačić se pita kakva to opasnost preti od Srbije i Hrvatske i zašto izabrani član predsedništva s druge strane ne upozorava neke islamske zemlje kada dolaze u BIH i smatraju ih praktično svojom teritorijom u Evropi.

— “Očigledno je da Komšić pokušava sada da daje izjave koje odgovaraju onima koji su glasali za njega, a to nisu Srbi ni Hrvati očigledno, ali nije to ništa novo. On je samo jedan od članova predsedništva – kaže Dačić.

On dodaje da Komšić ipak, mora da vodi računa o poziciji BiH kada nastupa i daje izjave koje de odnose na druge zemlje u regionu.

Istovremeno Dačić napominje da će bez obzira na ove, Srbija će učiniti sve da razvija dobre odnose sa svim zemljama u regionu, a na njima je da procene da li im se više isplati da se svađaju sa Srbijom ili da budemo u dobrim odnosima.

 

Izvor Tanjug/Blic, 05. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u