Kako će u Novom Sadu biti obeležna stogodišnjica Velike narodne skupštine

Završnica priprema u Novom Sadu za svečanost povodom jubileja pripajanja vojvođanskih oblasti Srbiji

Ovde, na centralnom zidu, stajaće slika Anastasa Bocarića „Velika narodna skupština u Novom Sadu“, njoj s leve strane biće portret kralja Petra Prvog, a desno regenta Aleksandra. Do njih portreti Jaše Tomića i ostalih učesnika velikog istorijskog događaja.

Užurbano, jer „25. novembar samo što nije“, dr Drago Njegovan, direktor Muzeja Vojvodine, nagoveštava nam raspored veličanstvene postavke koja će biti otvorena na velikoj svečanosti povodom stogodišnjice od Velike narodne skupštine na kojoj su Srbi, Bunjevci, Slovaci i drugi Sloveni proglasili prisajedinjenje Bačke, Banata i Baranje – Kraljevini Srbiji. Srem je isto uradio dan ranije.

Biće to muzej u muzeju. Ukupno 250 kvadrata u raskošnoj palati Muzeja Vojvodine adaptirano je prethodnih meseci u Muzej prisajedinjenja. Prvi put na jednoj adresi su knjige, fotografije i drugi svedoci viševekovne, neretko i bezizgledne, borbe Srba za opstanak u moćnom austrougarskom carstvu i sjedinjenje sa Srbijom. Zbirka broji 500 eksponata, a u elektronskoj formi još nekoliko stotina predmeta.

— Sve je to prethodnih decenija bilo rasuto po malim muzejima i arhivima – kaže nam Zoran Veljanović, prvi čovek Muzeja prisajedinjenja, koji samo na trenutak skreće pogled sa radnog stola prepunog dokumentacije.

Njegovanu i Veljanoviću, a obojica su istoričari i autori knjiga i publikacija o Srbima u austrougarskoj epohi, dragocena pomoć stigla je i od potomaka učesnika Velike narodne skupštine. Oni su sto godina u porodičnim arhivama, sa kolena na koleno prenosili fotografije, pisma, delove odeće svojih predaka. Većina njih poklonili su muzeju te predmete.

Potomci Miše Dimitrijevića priložili su izložbenoj postavci zvono kojim je predsedavajući, prota Jovan Hranilović, kao najstariji poslanik, otvorio istorijsko zasedanje. Muzeju Vojvodine, prethodnih meseci, javilo se i nekoliko ljudi koji su hrabro priznali da su se ogrešili o svog pretka.

— Znate, u komunizmu prisajedinjenje se nije uspelo probiti u udžbenike, o 25. novembru 1918. retko se govorilo, nije se ni obeležavalo, a slike i zapisi našeg pradede čamili su na tavanu. Tek kada smo pročitali u „Novostima“ poziv potomcima za saradnju, setili smo da je i naše prezime bilo zastupljeno u tom istorijskom događaju – priznali su, snebivajući se.

Mnogi, čak i najuticajniji među 757 učesnika Velike narodne skupštine u Novom Sadu bili su prepušteni zaboravu. Da bi se nepravda ispravila, savremeni umetnici iz Vojvodine izradili su portrete 21 ličnosti. Ta platna će biti deo velike izložbene zbirke.

Dominiraju portreti Jaše Tomića, Blaška Rajića i sedam poslanica predvođenih Milicom Tomić, suprugom Jašinom i kćerkom narodnog tribuna Svetozara Miletića – Mara Malagurski, Anastazija Manojlović, Marija Jovanović, Olga Stanković, Katica Rajčić i Manda Sudarević.

Za dodatni ponos je podatak da su ovih sedam dama među prvima u Evropi imale pravo glasa i to upravo tog 25. novembra 1918. godine.

Ispred muzejske zgrade u završnici su radovi na uređenju Parka prisajedinjenja. Biće završen do 16. novembra, a nalazi se u neposrednoj blizini mesta gde je na zasedanju Velike narodne skupštine srpski politički prvak Jaša Tomić pročitao odluku Srba, Bunjevaca i ostalih južnoslovenskih naroda o prisajedinjenju Srbiji, a zatim i srcem i glavom izgovorio čuvenu besedu:

„Jesmo li dobro uradili? Ako pitamo srce, kazaće učinili ste po meni, ako pitamo pamet, i ona će nam to kazati…“

KRALjU SPOMENIK, SVETOZARU MILETIĆU PREDSTAVA
Stogodišnjica završetka Velikog rata i vek od prisajedinjenja vojvođanskih oblasti Kraljevini Srbiji biće obeleženi u Novom Sadu 24. i 25. novembra nizom događaja među kojima su premijera predstave „Svetozar“ po tekstu Milovana Vitezovića, otkrivanje spomenika kralju Petru Prvom, otvaranje Muzeja prisajedinjenja i svečana akademija u SNP kojoj će prisustvovati državni vrh Srbije i predstavnici iz 10 zemalja među kojima su Rusija i Kina. Svečanost će biti okončana koncertima Zdravka Čolića i Zvonka Bogdana na Trgu slobode.

DOSTOJNO POSLE 80 GODINA
Prisajedinjenje vojvođanskih oblasti poslednji put je obeleženo 1938. godine i od tada je taj datum uglavnom prećutkivan. Stogodišnjica će biti dostojno obeležena, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović otkriva i finansijsku stranu svečanosti: – Kompletna manifestacija, i podizanje spomenika i postavljanje izložbe i organizacija predstave i koncerti na trgu i svi ostali troškovi, iznose 30 miliona dinara – ističe Mirović.

 

Autor Jovanka Simić

 

Izvor Večernje novosti, 06. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u