Vučić: Sporazum sa Prištinom jako daleko, ići ću u Pariz

Vučić je kazao da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da „ne zna kada će se on desiti“

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio da su Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rešenja, ali da očekuje nastavak dijaloga mada ne zna kada će se desiti. Naveo je da je odlično razumeo poruku austrijskog kancelara Sebastijana Kurca da je za EU presudno rešenje pitanja Kosova, dodajući da građani Srbije moraju da znaju šta je uslov.

Vučić je, na konferenciji sa austrijskim kancelarom Sebastijanom Kurcom nakon održanog sastanka, rekao da je do sada uvek govorio o pojmu „razgraničenje“ i da je ćutao kad su drugi govorili o svojim idejama. „O kojim granicama govorite, o onim koje priznaje Srbija ili Austrija, SAD ili onim koje priznaje Rusija, Nemačka ili Kina, onima koje priznaje Italija ili koje priznaje Španija…“

Imamo svoj Ustav, tu piše jedno, a onda kad hoću da odem na KiM onda me sačekaju prelazi i nekakve granice između Srba i Srba koje su neki postavili ovde 2011. pa sam ja zato rekao da bi bilo važno kompromisno rešenje saglasno s voljom Srba i Albanaca, rekao je Vučić.

„Odlično sam razumeo poruku kancelara i hvala mu što je to rekao na otvoren način“, naveo je Vučić dodajući da građani Srbije moraju da znaju šta je uslov za EU.

Vučić je izjavio da su Srbi i Albanci miljama daleko od bilo kakvog rešenja, ali da ako uspeju da postignu kompromis to bi garantovalo mir u narednih 100 godina.

„Za dogovor je uvek potrebno dvoje“, kazao je Vučić dodajući da će Srbija biti partner svakome ko je spreman za razgovor.

On je dodao da ako Srbi hoće kompromis sa Albancima onda se mora rešiti ceo paket pitanja.

Naveo je da se čuje često da će neke stvari otvoriti „Pandorinu kutiju“ i upitao sve koji su priznali nezavisnost Kosova zašto su oni otvorili „Pandorinu kutiju“ 2008. godine.

„Molim narod da razume tešku situaciju u kojoj se nalazimo zbog budućnosti naše dece“, kazao je Vučić i dodao da ukoliko bismo još 20 godina imali zamrznut konflikt sa Albancima – niko u zemlji neće ostati.

Vučić je rekao da javnost u Srbiji ne podržava sadašnju politiku vezanu za Kosovo i Metohiju, ali da i druge reforme koje su započete u prethodnih nekoliko godina nisu uživale podršku do njihovog sprovođenja.

„Po (nedavno) objavljenom istraživanju centra Demostat, preko 60 odsto stanovnika Srbije nije za (razmenu teritorija i izmenu granica). Od 2014. godine kada smo započeli teške reforme, takođe niko nije podržavao reforme, a sada (za njih) imamo podršku od preko 80 odsto“, kazao je Vučić.

Vučić je kazao da očekuje nastavak dijaloga Beograda i Prištine, ali da „ne zna kada će se on desiti“.

„IĆI ĆU U PARIZ, NE SMEMO DA SE IZOLUJEMO“
Predsednik Vučić izjavio je da će prisustvovati samitu u Parizu, povodom Dana primirja u Prvom svetskom ratu, uprkos protivljenju dela javnosti, zato što smatra da Srbija ne sme samu sebe da izoluje u međunarodnim poslovima.

Komentarišući činjenicu što se zastava Kosova našla u Notr Damu prilikom svečanosti posvećene završetku Prvog svetskog rata, Vučić je podsetio da se isticanje simbola Kosova dešava proteklih deset godina, u svim važnijim Evropskim prestonicama.

„Da li treba sebe da izolujemo? Da li želite da Srbija ne bude predstavljena u Parizu? Da tamo bude predstavljen (predsednik Kosova Hašim) Tači, a da Srbija, zemlja koja je izgubila 28 odsto stanovništva u tom ratu, ne bude predstavljena? Da li je to razlog da ne razgovaram sa Putinom, Trampom, Makronom… ili da ne trgujemo ni sa kim? Srbija ne može da glumi uvređenu mladu“, ocenio je Vučić.

„UGLjANIN JE DAVAO I OPASNIJE IZJAVE, GRAĐANI DA NE BRINU“
Povodom izjava Sulejmana Ugljanina iz Bošnjačkog nacionalnog veća da je „Srbija fašistička tvorevina“, da građani ne trebaju da brinu.

„Sulejman Ugljanin je davao i opasnije izjave… Naš narod ne treba da bude zabrinut i Bošnjaci ne trebaju da budu zabrinuti. Nema nikakve opasnosti, to su puste želje neodgovornih političara“, rekao je Vučić.

 

Izvor Beta/N1, 06. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u