AP: Pobeda demokrata će uzdrmati svet od Kine do Rusije

Demokrate sada imaju moćno oružje protiv Trampa – poziv na sud

Pobeda demokrata u Predstavničkom domu Kongresa SAD mogla bi da ima odjeka od Moskve do Pekinga i Rijada, piše AP.

Agencija navodi da osnažene demokrate sada mogu da pokrenu nove istrage o međunarodnoj poslovnoj imperiji predsednika Donalda Trampa i njegovim političkim dogovorima sa ostatkom sveta.

Preuzimanje kontrole nad Predstavničkim domom na izborima na polovini mandata, održanim u utorak, dalo je demokratama moćno oružje protiv Trampa – poziv na sud, navodi agencija.

Tako će demokratski lideri mnogih odbora Predstavničkog doma imati ovlašćenje za pozivanje na sud koje mogu da iskoriste kako bi došli do određenih dokumenata, mejlova i svedočenja, a domašaj takvih sudskih poziva mogao bi da se oseti znatno izvan Bele kuće i Vašingtona.

To, zapravo, znači da bi demokrate mogle da se posvete analiziranju pitanja kao što su 18 trgovačkih marki koje je Kina proteklih meseci dodelila kompanijama povezanim s Trampom i njegovom ćerkom Ivankom, kao i da procene da li je možda reč o sukobu interesa.

Kina tvrdi da sve zahteve za trgovačke marke tretira jednako, ali bi odbori Predstavničkog doma Kongresa SAD mogli da ispitaju da li Peking može da eksploatiše značajnu intelektualnu svojinu Trampove porodice u Kini radi političkih ili diplomatskih koristi.

Kina danas nije želela da direktno komentariše o rezultatima jučerašnjih američkih izbora, a portparolka Ministarstva spoljnih poslova Hua Čungđing rekla je novinarima da je to „unutrašnje pitanje SAD“ i da „ne želi da o tome komentariše, inače će rizikovati da bude optužena za mešanje“.

Za Moskvu, pobeda demokrata na američkim kongresnim izborima znači verovatno ponovno pokretanje istrage o ruskom mešanju u izbore 2016, ocenjuje američka agencija.

Obaveštajni odbor, na čelu sa republikancima, zaključio je svoju istragu o mešanju Rusije, saopštivši da nije pronašao dokaze o dosluhu između Rusije i Trampovog predizbog tima, ali demokrate odavno tvrde da su republikanci ignorisali niz ključnih činjenica i svedoka.

Ruski predsednik Vladimir Putin poriče bilo kakvu umešanost u Trampovu izbornu pobedu, ali bi, ocenjuje AP, mogao da ćutke pospeši nove istrage, videći ih kao način da poseje haos i podele u ljuto podeljenoj političkoj areni SAD.

Putin, međutim, ne bi pospešio istrage niti sankcije koje bi naškodile dobro povezanim ruskim oligarsima za koje se veruje da su pomagali u finansiranju pokušaja mešanja Rusije u američke izbore, napominje američka agencija.

Zatim, tu je i Saudijska Arabija, i odnosi između princa prestolonaslednika Mohameda bin Salmana i Trampovog zeta Džereda Kušnera, pri čemu bi veze između njih dvojice, za koje se navodi da često komuniciraju, sada mogle da se nađu – pod lupom demokrata.

Vašington i Rijad su odavno ključni saveznici, a Tramp je tu zemlju učinio svojom prvom destinacijom u svetu kao predsednika, ali je princ prestolonaslednik izgubio pristalice u Kongresu otkako je u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra ubijen saudijski novinar Džamal Kašogi, kolumnista „Vašington posta“ i kritičar princa Mohameda.

Posledice pobede demokrata na jučerašnjim kongresnim izborima u SAD mogle bi biti ogromne, pri čemu bi demokrate mogle da pokušaju da blokiraju obimnu prodaju oružja Saudijskoj Arabiji i ograniče podršku SAD ratu koji Saudijska Arabija vodi u Jemenu, ocenjuje AP.

Američka agencija podseća da SAD pomažu koaliciji na čelu sa Saudijcima u ratu u Jemenu, ali i da je taj sukob postao prilično nepopularan među nekim članovima Kongresa i da je, prema zaključcima humanitarnih agencija, doveo do najveće humanitarne katastrofe u svetu.

 

Izvor Tanjug/B92, 07. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u