Dačić za večeras najavio novo povlačenje priznanja Kosova

Danas još jedna država povlači priznanje nezavisnosti Kosova

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je u razgovoru za RTS najavio novo povlačenje priznanja Kosova. To će, podseća Dačić, biti 10 zemlja koja je povukla takav potez.

Ivica Dačić je gostujući u Dnevniku RTS-a rekao da Priština govori da su povlačenja priznanja Kosova laži i klevete jer je ih to boli. Iako su, kaže Dačić, rekli da su to neke „bezveze zemlje“, to je ipak 10 glasova u UN.

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

Govoreći o odluci privremenih institucija u Prištini da za deset odsto povećaju porez na robu iz Srbije, Dačić je istakao da je postalo pravilo da kada se najavi mogućnost nastavka dijaloga – dolazi do raznih incidenata na KiM.

„To ne može više da bude slučajnost. Pokazuje da lideri Prištine ne žele napredak dijaloga, ne žele kompromis. Hoće da se vrate na staru politiku, da je sve rešeno“, rekao je Dačić.

U Prištini kažu da je ta mera doneta kao odgovor na „divlju kampanju“.

„Šta oni misle, da ćemo podržati Kosovo? Kakva je to divlja kampanja? Juče sam dobio izveštaj iz Njujorka, gde generalni konzul Kosova pravi prijem za šefove misija u UN, na kojem govori Niki Hejli. Oni na svakom koraku lobiraju za nezavisnost, zapadne i islamske zemlje im pomažu, a bune se kada Srbija ukazuje da nema priznavanja statusa bez okončanja dijaloga. Govore da su laži i klevete da su povukli priznanje. Nema divljijih poteza nego kada se donose jednostrani potezi“, naveo je šef srpske diplomatije.

Na ovaj korak Prištine reagovao je Brisel, koji traži hitno objašnjenje. Portparolka EU Maja Kocijančič je rekla da su te mere jasno kršenje obaveza Kosova u okviru CEFTA sporazuma.

Dačić je rekao da je ova reakcija EU posledica toga što na ovo ne može da se zažmuri.

„Vučić ide na sastanak u Helsinki, tamo će imati važne sastanke sa Merkelovom, biće i Orban i Kurc. Videćemo kakve će biti reakcije EU. Ne očekujemo da neko navija za Srbiju. Ako je bilo dogovoreno da se nastavi dijalog do kraja nedelje, šta ovo znači? Oni ne žele da se nastavi dijalog“, ukazuje Dačić.

Rekao je da kada bi Srbija tako reagovala na stavove svih zemalja koje su priznale Kosovo, trebalo bi i ona da podigne takse svim tim zemljama.

„Mi se ne borimo protiv Kosova, već za principe u međunarodnom pravu. Ko još priznaje jednostrane akte? Niko, pa neće ni Srbija. Ako hoće dogovor, spremni smo za nastavak dijaloga“, poručio je ministar spoljnih poslova Srbije.

REAKCIJA JER NEMA VIZNE LIBERALIZACIJE
Priština namerava da se prijavi za članstvo u Interpolu. Iako je Dačiću austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe rekao da ne podržava članstvo Prištine, Kurc je rekao da će ipak podržati.

„Kancelar je kancelar, ima politiku i jednostavno insistira da se tako nešto uradi. Mislim da je to pogrešno“, rekao je Dačić i dodao da mu je na njegovu opasku Sebastijan Kurc odgovorio da „nije on priznao Kosovo, već da se to desilo ranije“.

Ističe da Srbija vodi tešku borbu za naša prava. „Ako pogledate šta je Kosovo uradilo, na šta je reakcija – nije reakcija na to šta Srbija radi, jer da nema efekta ne bi reagovali. Reaguju jer EU neće da im da viznu liberalizaciju“, objašnjava Dačić.

Ukazuje da je ovo pokušaj politizacije Interpola.

„Borimo se protiv najmoćnijih zemalja sveta. Podržavaju ih najmoćnije zemlje a žale se na malu Srbiju i malo Ministarstvo spoljnih poslova koje ide po svetu“, naglasio je Dačić.

NE BI BILO DIPLOMATSKOG EFEKTA OD PROTESTNE NOTE
Komentarišući to što se u Notr Damu našla zastava Kosova, Dačić je rekao da Beograd to ne može da promeni.

„Nije to prvi put, to godinama traje i razgovaramo o tome sa zapadnim zemljama, jer Kosovo je i ranije učestvovalo u defileima o Prvom svetskom ratu, iako je to za njih dan žalosti jer su bili na pogrešnoj strani u ratu“, rekao je Dačić.

Podseća da francuski predsednik Emanuel Makron dolazi početkom decembra u Srbiju, što je prilika da se razgovara svim temama.

Smatra da protestna nota predstavlja zaoštravanje odnosa, i da od toga nema diplomatskog efekta.

„Sa druge strane, šta treba? Da Vučić ne ide na okupljanje? Veća šteta je da ne ide nego da ide“, zaključio je Dačić.

 

Izvor RTS

SPUTNjIK: UNIJA KOMORA JE DESETA ZEMLjA KOJA POVLAČI PRIZNANjE KOSOVA
Priznanje jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova povući će i Unija Komora, potvrđeno je Sputnjiku.

Unija Komora, mala ostrvska država u Indijskom okeanu, priznala je nezavisnost Kosova tokom 2009. godine.

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić ranije je najavio kako očekuje da još jedna zemlja povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

Između ostalog, Dačić bi danas trebalo da se sastane sa ministrom inostranih poslova i međunarodne saradnje Unije Komora Suef Mohamedom el Aminom.

Do sada su priznanje Kosova povukli Granada, Komonvelt Dominika, Surinam, Liberija, Sao Tome i Principe, Gvineja Bisao, Burundi, Papua Nova Gvineja i Lesoto.

 

Izvor Sputnjik, 07. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u