Dodik odbio susret sa ambasadorom, ovaj mu odgovorio

„Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji, s kojom RS, uprkos vašim naporima, sarađuje i nadamo se sarađivaće i dalje, posebno nakon vašeg odlaska“

Predsednik RS Milorad Dodik odbio da se sastane sa ambasadorom Austrije u BiH, Martinom Pamerom. On mu je odgovorio.

„Svojim pristrasnim nastupima veoma često ste izlazili iz okvira dobrog diplomatskog ponašanja i time nas udaljavali od željene saradnje s državom koju izuzetno poštujemo i s kojom smo hteli da sarađujemo“, napisao je Dodik u pismu Pameru kao odgovor na njegov zahtev za sastanak.

„Svojim delovanjem i javnim istupima grubo ste se mešali u unutrašnja pitanja u BiH, otvoreno favorizujući određene, po pravilu bošnjačke politike u BiH, čime ste svoju državu lišili objektivnog uticaja u BiH“, ocenio je Dodik koji bi za desetak dana trebalo da preuzme mesto srpskog člana Predsedništva BiH.

Naveo je da je Pamer „pre nekoliko meseci učestvovao u neobjašnjivom skandalu u Trebinju, kada je grubo i bahato napao grupu penzionera koja mu nije dozvolila da ih fotografiše, da bi nakon toga obmanjivao javnost da je napadnut“.

„Da li ste razmišljali kakvu štetu ste naneli i Republici Srpskoj i srpskom narodu kreirajući izmišljotinu o navodnom napadu na jednog diplomatu?“, napisao je Dodik u pismu Pameru.

Po pisanju medija, Pamer je sredinom jula došao s porodicom u Trebinje i nameravao da u naselju Ložina fotografiše „ćiru“ i Železničku stanicu koju je sagradila Austrougarska, ali ga je sprečila grupa penzionera.

Penzioner Mihajlo Slijepčević je izjavio da se s Pamerom, za koga nije znao da je austrijski ambasador, posvađao jer je Pamer hteo da fotografiše njega i ostale penzionere koji su tu bili, što je on smatrao neprimerenim.

Dodik je naveo da je austrijski diplomata „otvoreno i nekritički iskazivao podršku visokom predstavniku u BiH, koji je takođe izlazio iz okvira prihvatljivog ponašanja i kršio odredbe međunarodnog sporazuma i međunarodnog prava“.

„Ovo su samo neki od razloga zbog kojih sam prisiljen da odbijem susret s vama, a po dolasku na dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH s vašim radom u Sarajevu upoznaću sve relevante državne organe Austrije. Izražavam duboko poštovanje prema državi Austriji, s kojom Republika Srpska, uprkos vašim naporima, sarađuje i nadamo se sarađivaće i dalje, posebno nakon vašeg odlaska“, napisao je Dodik.

AMBASADOR ODGOVARA
Austrijski ambasador mu nije ostao dužan pa je odgovorio, takođe putem medija. U pismu koje je preneo portal Klix.ba, ambasador je najpre čestitao Dodiku na izboru za člana Predsedništva BiH i poželeo mu mnogo uspeha i sve najbolje na novoj funkciji.

„Austrijska ambasada je oduvek, pa tako i za vreme mog mandata od 2013. godine, radila na opsežnoj izgradnji i učvršćivanju bilateralnih odnosa između Bosne i Hercegovine i Republike Austrije i svih naših građana. Posebno bitno nam je pri tome bilo razumevanje i saradnja među narodima na različitim poljima. Samo u Godini kulture Austrija – BiH u 2016. godini smo u celoj zemlji, dakle i u Republici Srpskoj, realizovali veliki broj projekata, npr. u Banjaluci, između ostalog u Muzeju savremene umetnosti RS, i na drugim mestima. Takođe smo se trudili da izgradimo ekonomske veze, što vrlo dobro pokazuje i prisustvo austrijskih firmi u Derventi i Prijedoru odnosno tamošnje novootvorene produkcijske hale. Vi, nažalost, nikada niste prisustvovali niti na jednoj od manifestacija austrijske ambasade.
Nažalost sam primoran da napomenem da se Vaše poštovanje prema državi Austriji i njenim državnim organima, koje ste nekoliko puta izrazili u Vašem dopisu, ne ogleda u praksi“, naveo je Pamer.

Nasuprot tome, naveo je on, obraćajući se Dodiku, „Vaša retorika i Vaše dovođenje u pitanje državnog jedinstva BiH proizvode nesigurnost i strah, naročito i kod potencijalnih austrijskih investitora“.

„Kao što znate, Vlada Republike Austrije podržava proces pristupanja BiH Evropskoj uniji, koji, međutim, zahteva državni integritet i funkcionalnost. Vašu tvrdnju da sam „ja favorizirao bošnjačku politiku“ s odlučnošću odbacujem i istu moram korigovati jer sam uvek zastupao zvaničnu poziciju austrijske vlade. Mada sporedno u ovom kontekstu, ali ipak neophodno, moram korigovati i Vaš prikaz incidenta u Trebinju: isti se uopšte nije dogodio onako, kako ste Vi prikazali, nego je tačno sledeće: tokom turističke posete Trebinju sam prilikom fotografisanja zgrade nekadašnje k. u. k. željezničke stanice verbalno napadnut da je navodno potrebna dozvola za fotografisanje. Vaša, kao pretnja izražena obavest da ćete austrijske državne organe obavestiti o mom radu u Sarajevu me ostavlja ravnodušnim. Unapred sam svoje nadređene obavestio o Vašem dopisu i mom odgovoru, te ću i dalje, kako mi posao nalaže, izveštavati o Vašim izjavama i Vašim aktivnostima u Bosni i Hercegovini“, istakao je austrijski ambasador.

Naglasio je da se s odlučnošću, kako sadržajno tako i formalno suprotstavlja njegovim, ponovo iskazanim, neopravdanim napadima na visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH Valentina Incka, „koji se zalaže za prosperitet i napredak u Vašoj zemlji“.

„Moram skrenuti pažnju i na Vaše besprimerne napade u prošlosti na predstavnike i drugih država u BiH, kao npr. SAD-a ili Francuske, koji štete kako ugledu države BiH, tako i ugledu entiteta Republika Srpska“, stoji u pismu ambasadora Pamera koji je preneo portal Radija Slobodne Evrope.

 

Izvor Beta/RSE/B92, 07. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u