Novosti: Amerika piše svim državama u kojima lobira Dačić

Stejt department zemljama karipskog regiona uputio zahtev da ne povlače priznavanje tzv. Kosova

Unija Komora deseta je zemlja od oktobra prošle godine koja je povukla odluku da priznaje „Kosovo“, čime je spisak država koje podržavaju jednostrano proglašenu nezavisnost u Prištini spao na 101.

Ovo je još jedan jak šamar ne samo za albanske separatiste, već i za Ameriku koja se svojski trudi da osujeti diplomatsku ofanzivu Beograda. Kako „Novosti“ saznaju, uoči dolaska šefa srpske diplomatije Ivice Dačića u posetu Grenadi prošle nedelje, karipskim zemljama prosleđene su „smernice“ Stejt departmenta, o tome kakav stav da zauzmu, a koje podrazumevaju podršku Prištini.

— Podstičemo vašu vladu da snažno potvrdi priznanje Kosova kao punopravnog člana međunarodne zajednice. Od proglašenja nezavisnosti 2008. godine, Kosovo je priznalo više od 100 članica UN i ono nastavlja da napreduje kao nezavisna i multietnička demokratija. Dodatna bilateralna i multilateralna priznanja Kosova doprinose većoj stabilnosti u Evropi, a izolacija Kosova i njegovih građana je recept za nestabilnost – samo su neke od sugestija, prenose naši izvori, koje su se našle u noti upućenoj na adresu zemalja ovog regiona, u kojoj je čak bio naznačen i tačan datum boravka srpskog šefa diplomatije na Karibima!

Pretpostavljajući, verovatno, da Dačić dolazi da lobira za povlačenje priznavanja tzv. Kosova, u ovom dokumentu se navodi da bi to „ohrabrilo nazadne elemente u regionu, koji rade na potkopavanju napora za normalizaciju između Kosova i Srbije i protive se integraciji čitavog regiona u evroatlantske institucije“. Naglašava se i da bi takav korak „delovao protiv ključnih napora SAD i EU za rešavanje krhkosti regiona“.

Bez obzira na ovaj potez Vašingtona, Dačić je u sredu u Beogradu ugostio ministra za međunarodnu saradnju Komora Suefa Mohameda el Aminija, koji mu je doslovce rekao:

— Mi smo s vama kada je u pitanju vaš teritorijalni integritet. Dakle, za nas Kosovo predstavlja sastavni deo vaše teritorije.

Komori, kako je rekao, podržavaju dijalog Beograda i Prištine i „treba dati šansu dijalogu da bi sutra bilo mirne kohabitacije“ Srbije sa susedima. El Amini zahvalio je i za podršku SFRJ tokom i posle sticanja nezavisnosti ove države, kao i našoj zemlji za podršku teritorijalnom integritetu Unije Komora.

U noti vlade Komora dostavljenoj Beogradu, kaže se da se priznavanje Kosova povlači da bi se dvema stranama omogućilo da dođu do pravičnog, ravnopravnog i trajnog političkog rešenja pitanja vezanog za status KiM.

Dačić je zahvalio na ovoj odluci, podsetivši da je u Crvenu zvezdu došao jedan od najboljih igrača, upravo sa Komora – El Fardu Ben. On je poručio i da će Beograd nastaviti s aktivnostima oko Kosova, pojasnivši da mi nismo protiv Kosova, već protiv toga da se jednostrani akti nameću kao svršena stvar.

 

Autor D.R. Đorđević

 

Izvor Večernje novosti, 08. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u