Severna Koreja otkazala razgovore sa SAD

Severnokorejska strana zbog „mnogo obaveza“ otkazala dalje razgovore o denuklearizaciji

Južnokorejski ministar inostranih poslova Kang Kjung Va izjavio je danas da su američki zvaničnici obavestili Seul da je Severna Koreja otkazala razgovore o denuklearizaciji između američkog državnog sekretara Majka Pompea i visokorangiranog severnokorejskog zvaničnika.

Kang Kjung Va nije izneo razlog za otkazivanje razgovora, osim da taj zvaničnik Severne Koreje ima „mnogo obaveza“, preneo je AP.

Tokom susreta je trebalo da se razgovara i o drugom samitu Trampa i Kim Džong Una.

Pojedini analitičari smatraju da je cilj otkazivanja susreta u poslednjem trenutku, što vide kao uobičajenu severnokorejsku taktiku, da se izvrši pritisak na SAD da se slože sa održavanjem hitnog samita između Trampa i Kima, jer Severna Koreja misli da može da dobije velike koncesije od Trampa, a što bi na nižem nivou bilo blokirano.

Pre otkazivanja susreta, Tramp je rekao da neće igrati „igru vremena“ sa Severnom Korejom u vezi sa sporazumom o denuklearizaciji, dok je njegov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon Bolton ranije rekao da se drugi samit između Trampa i Kima neće dogoditi pre 2019. godine.

 

Izvor Sputnjik, 08. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u