Kostić zvanično ponudio ostavku

Akademik Tibor Varadi kaže da se iskreno nada da će ostavka biti povučena

Ostavka predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti akademika Vladimira Kostića upućena je danas sekretarima odeljenja SANU, rečeno je Tanjugu u Predsedništvu Akademije.

Kostić je zamolio odeljenja da se u što kraćem roku izjasne u vezi s ponuđenom ostavkom. Sekretari će upoznati članove odeljenja sa ponuđenom ostavkom, a odeljenja će se na sastancima izjasniti u vezi sa tim. Predsednik SANU je juče na kraju Izborne skupštine najavio da će svim odeljenjima ponuditi svoju ostavku na mestu predsednika Akademije.

„Smatram da ste mi ovim izborom poslali jasnu poruku. U toku sutrašnjeg dana sva odeljenja će dobiti moju ponuđenu ostavku na mestu predsednika Srpske akademije nauka i umetnosti. Radi se o činjenici da imamo potpuno drugačija shvatanja o ugroženosti Akademije, njenog mesta i njene budućnosti. U tom smislu biće mi veliko zadovoljstvo da otvorim politički prostor da na moje mesto dođe čovek kome ćete više verovati i koji će uspešnije voditi Akademiju”, rekao je Kostić nakon što su saopšteni rezultati glasanja za nove dopisne, redovne i inostrane članove.

Upravnik Biblioteke SANU akademik Miro Vuksanović je u izjavi Tanjugu rekao da je odluka predsednika Kostića neočekivana i da njegova ostavka ne može biti prihvaćena. Akademik Tibor Varadi kaže da se iskreno nada da će ostavka biti povučena, jer, kako je naglasio u izjavi medijima, smatra da je Kostić dao veliki doprinos razvoju Akademije.

Kostić nije želeo ni juče ni danas da daje izjave medijima, ali je u više navrata ranije skretao pažnju na mali broj članova SANU, kao i na ugroženost Odeljenja društvenih nauka i Odeljenja likovne i muzičke umetnosti.

Odluka akademika Kostića epilog je jučerašnje Izborne skupštine na kojoj je od 26 kandidata primljeno samo 14, čime je broj povećan sa 128 na 142 člana, javlja Tanjug.

 

Izvor Politika, 09. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u