Vučić: Niko neće u Brisel dok Priština ne povuče odluke

Vučić upozorio da Evropljani nameravaju da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras u Briselu, posle dijaloga sa Prištinom, da će se dijalog nastaviti kad Priština povuče svoje protivpravne odluke.

„Ovde se niko od nas neće pojaviti dok oni ne povuku protivpravne odluke”, rekao je Vučić za RTS.

On je rekao da će odluka Prištine o dodatnom porezu od 10 odsto na robu iz Srbije ostati na snazi, da se u Evropi nisu mnogo zbog toga uzbudili, a takođe je upozorio da Evropljani nameravaju da izbace Srbiju iz energetske mreže za sever Kosova.

„Građanima Srbije želim da kažem da su teški dani u političkom smislu pred našom zemljom. Prethodnih dana dobili smo odluke prištinskih vlasti u kojima su protivpravno CEFTA sporazumu povećali porez za robu iz Srbije. Niko se nije iz Evrope naročito uzbudio, osim saopštenja Mogerini”, rekao je on.

Upozorio je i na nameru Prištine da formira vojsku i jedan garnizon uputi prema severu, što je suprotno Briselskom sporazumu i sporazumu koji imamo sa NATO.

„Ono što se sutra dešava je treća stvar – Evropljani pokušavaju da nas izbace iz energetske mreže za sever Kosova, protivpravno. U nacrtu, predlogu energetskog spora bilo je jasno da mora da se forimara ZSO a ona dve mešovite kompanije na severu koje bi bile prenosnik do albanskog operatera. Pošto nije formirana ZSO, krivicom Prištine, oni to sada nama hoće da otmu, da nam otmu pravo na struju, da izgubimo dalekovode ka Makedoniji, Albaniji, Crnoj Gori”, rekao je Vučić.

Žele da nas izbace, protivpravno, ne uvažavajući naše argumente, upozorava Vučić i dodaje da će ta odluka biti u ponedeljak.

Kako je rekao, protiv nas su se izjasnili Nemačka, Francuska, Italija, Švajcarska, Belgija, Luksmeburg, Hrvatska, Holandija …

Za nas su Španija, Slovačka, BiH. „Borimo se koliko možemo, ali šanse su male”, rekao je on.

VUČIĆ: KOSOVSKA VOJSKA NA SEVERU – TO SE NEĆE DOGODITI
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je večeras u Briselu, povodom namera Prištine da formira kosovsku vojsku pri čemu bi jedan puk bio namenjen za sever, da se tako nešto neće dogoditi.

„Rekao sam da sam veoma zabrinut zbog toga i rekao sam da se to neće dogoditi. To je sve što imam da kažem svima. Pa neka malo ljudi u Evropi i svi drugi razmisle šta je to dogovoreno briselskim sporazumom, šta je to što je dogovoreno sa NATO i zašto je to nekome danas potrebno i ko bi to želeo da izaziva sukobe”, rekao je Vučić, prenosi Tanjug.

Kako je dodao, Srbija to svakako ne želi.

„Srbija ne želi sukobe, Srbija želi mir sa Albancima, ali Srbija neće dozvoliti ugrožavanje slobode i mira svojih građana i svog naroda”, poručio je predsednik Srbije.

TAČI: SUOČAVANjE SA SRBIJOM JE TEŠKO
Predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači izjavio je večeras u Briselu da je „suočavanje sa Srbijom teško”.

„Interes obe zemlje je postizanje mirnog rešenja koje otvara prostor za evropsku perspektivu. Ostaje da se vidi u budućnosti kako će se stvari kretati, ali teško je sporazumeti se sa Srbijom. Razgovor je bio žestok i arogantan sa strane Srbije, dok je naš bio balansiran i fer”, rekao je Tači posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i visokom komesarkom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini, prenosi Tanjug.

Kako je rekao, potrebno je otvoriti put za postizanje sporazuma Beograda i Prištine koji bi završio „međusobnim prioznavanjem i članstvom Kosova u UN”, prenose prištinski list Zeri.

On je, međutim, dodao da je optimista da će u skorijoj budućnosti sporazum biti postignut.

Prema njegovim rečima, dijalog i sporazum su jedina alternativa, i da će na kraju sporazum ipak biti postignut.

„Dijalog i pregovori ne idu ni sa ultimatumom niti sa agresivnim tonovima”, rekao je Tači.

MOGERINI: UZDRŽATI SE OD REČI, AKCIJA I MERA SUPROTNIH NORMALIZACIJI
Služba visoke predstavnice EU za spoljnu i politiku bezbednosti, Federike Mogerini je večeras saopštila da je ona u Briselu priredila „sastanak na visokom nivou dijaloga s predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Srbije (Aleksandrom) Vučićem”.

„Evropska unija očekuje da Srbija i Kosovo brzo ispune svoje obaveze prema dijalogu, imajući u vidu direktnu povezanost sveobuhvatne normalizacije odnosa među njima, i konkretnih izgleda njihovih aspiracija prema EU” – piše u saopštenju, prenosi Beta.

„U svojim razgovorima s dvojicom predsednika, Federika Mogerini je naglasila potrebu Kosova i Srbi da obezbede uslove za dijalog i da se uzdrže od reči, akcija i mera suprotnih duhu normalizacije”, piše u tekstu.

Na kraju saopštenja se kaže da su „razgovarali o potrebnim koracima za put napred i odlučili da ostanu u stalnom kontaktu narednih dana da bi procenili ono što sledi današnjem sastanku”.

ALBANAC DOVIKIVAO VUČIĆU
Jedan Albanac dobacivao je večeras predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću dok je davao izjave za medije posle održanog sastanka sa viskom predstavnicom EU i kosovskim predsednikom u Briselu. Po završetku dijaloga, jedan Albanac je sa prozora zagrade koja se nalazi preko puta sedišta Evropske službe za spoljne poslove, kako kaže Vučić, vikao: „Živelo Kosovo”, prenosi Tanjug. Vučić je na to reagovao rečima:„Zašto ovi Albanci vole ovoliko da viču, i sa prozora? Niko ih nije naučio da se pristojno ponašaju, u ovo doba da ne ometaju komšije.„

 

Izvor Politika, 09. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u