Marković o 1918. godini: Crnom Gorom zavladao srpski teror

„Desetkovana vojska u dva balkanska rata, žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske, a potom – kakve li nepravde – predata u ruke srpskoj komandi“

Crnogorski premijer Duško Marković izjavio je da Crna Gora stogodišnjicu od završetka Prvog svetskog rata dočekuje sa podeljenim osećanjima.

Kako je naveo, na datum se gleda kao datum pijeteta prema svim žrtvama, ali i kao datum posle koga je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore.

On je u obraćanju javnosti, povodom te godišnjice ocenio da je samo jedna zemlja koja se borila na strani Antante ostala bez imena i bez pomena u novoj Evropi, zbog čega se 11. novembar 1918. godine nosi sa podeljenim osećanjima, prenosi CDM.me.

„Nema sličnog primera – ni manje zemlje, ni većih žrtava na pobedničkoj strani istorije, ali ni teže nepravde i surovije kazne prema jednoj zemlji i jednom narodu“, izjavio je Marković.

Marković je ocenio i da se i sama Crna Gora nije snašla u godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata.

„Desetkovana vojska u dva balkanska rata, žrtvovana na Mojkovcu zarad spašavanja srpske vojske u povlačenju, a potom – kakve li nepravde! – predata u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovođenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije“, rekao je Marković.

On je ocenio da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala takvu ideju bio je nezakonit i nelegitiman, „pokriven plaštom nelegalne ‘Podgoričke skupštine’, koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore“.

„A donela ih je, a sa njima je stigao i teror kojim je godinama održavano nasilno ukidanje crnogorske države, zavivši u crno hiljade naših porodica“, ocenio je Marković i dodao da je skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi tu „državnu i nacionalnu katastrofu“.

 

Izvor Tanjug/B92, 11. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u