Srpska vojska pokazala snagu: Održana vežba Vek pobednika

Vučić je ukazao da se, osim Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regionu ne može porediti sa Srbijom po vojnoj snazi

Najavljujući nova vojna ulaganja, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da se u 2019. očekuje novo naoružanje, viši standard pripadnika vojske i policije i novi dizajn uniformi

Uz učešće 8.000 vojnika na deset lokacija širom zemlje i 645 borbenih sistema, izvedene su združene taktičke vežbe bojevim gađanjem „Vek pobednika 1918–2018”. Najveća vojna vežba u Srbiji je priređena u čast stogodišnjice od pobede u Prvom svetskom ratu. Na Pasuljanskim livadama kod Kraljeva i na poligonu Pešter vežbama je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i premijerka Ana Brnabić, ministri iz vlade, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general-potpukovnik Milan Mojsilović, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, crkveni velikodostojnici, predstavnici diplomatskog kora i drugi.

Tom prilikom, Vučić je, prema navodima Tanjuga, istakao da niko u regionu ne može da se poredi s Vojskom Srbije, najavljujući nova ulaganja, kako u naoružanju i opremi, tako i u podizanju standarda njenih pripadnika. On je rekao da VS nikome nije pretnja i poručio da sve ovo radimo da bismo sačuvali slobodu, nezavisnost i mir.

„Srbija pokazuje da može da čuva sebe. Oružje nije tu da bismo bismo ga upotrebili. Vojnici moraju da budu spremni da ga, ne daj bože, upotrebe, ali imamo ga i unapređujemo armiju, pre svega zbog činjenice da armija vrši preventivni uticaj i da svako razmišlja kakav bi odgovor Srbije bio u slučaju eventualnog napada”, poručio je Vučić, dodajući da, kada uporedimo ono što smo imali 2013. godine i danas, „to prosto nisu iste vojske”.

Predsednik Srbije je naveo da su na vežbi prikazani avioni „mig 29” koji obezbeđuju prolaz „orlovima” bombarderima, a istakao je i učinak helikoptera i tenkova. Građani su, dodao je, imali prilike da vide i nove „lazare 3”, haubicu „nora” koja „tuče” prvi put kao i izviđače koji su tako obučeni da se nisu mogli primetiti ni kada im se prišlo na manje od deset metara. On je dodao da Srbija nikada nije imala više tenkova nego danas, kada ih je sto u aktivnom sastavu.

U sastavu VS iduće godine će biti svih 14 „migova 29”, rekao je Vučić. Takođe, očekuje se još oklopnih vozila i tenkova iz sporazuma s Rusijom, a od „kineskih prijatelja” su naručene dve baterije sa po tri bespilotne letelice pri čemu je vrednost posla oko 30 miliona evra. Istovremeno, očekuje se da stigne i novih devet nemačko-francuskih helikoptera „H-145” za vojsku i policiju, tri borbena helikoptera „mig 35” i još tri „miga 17”, a radi se i na Programu „1.500”. Vučić je najavio i nov dizajn uniformi, uz povećanje plata vojnicima za devet odsto. Standard će, dodao je, biti povećan i pripadnicima policije, dok će prosečna plata u BIA biti 100.000 dinara. Istovremeno, budžet Ministarstva odbrane za sledeću godinu će iznositi oko 650 miliona evra, a realno oko milijardu evra.

Vučić je ukazao da se, osim Rumunije, koja ima mnogo veću vojsku, niko u regionu ne može porediti sa Srbijom.

„Mi i Mađari smo tu negde, a ostali daleko iza. Dramatično snažimo našu vojsku, ti naši koraci nisu od milje, to su koraci od sedam milja”, rekao je Vučić, a prenosi Beta.

Ističući da je zadovoljan vežbom, on je ukazao da je sve „izvanredno izvedeno, osim dve rakete koje su ’dale otkaz’”.

INTERESOVANjE STRANIH MEDIJA
Vežba „Vek pobednika” izazvala je veliko interesovanje medija u regionu ali i američkog AP-a, koji je ocenio da ova vežba predstavlja pokazivanje snage Srbije u vreme rastućih napetosti oko Kosova, prenosi Tanjug. Na kraju teksta, AP primećuje da Srbiju često pogrešno optužuju da je izazvala Prvi svetski rat i da se srpski gubici iz tog sukoba, u poređenju s brojem stanovnika i veličinom vojske, smatraju najtežim u Evropi.

Hrvatski portal „Indeks” je naveo da je „Vek pobednika” jedna od najvećih vojnih vežbi u regionu, dok je agencija Hina prenela izjavu komandanta Kopnene vojske, general-potpukovnika Milosava Simovića, da je prikazana spremnost da se „obezbede mir svim građanima Srbije bez obzira na nacionalnu, versku i političku pripadnost”.

GDE SU ODRŽANE VEŽBE
Pasuljanske livade – Vežba „Borbena grupa u napadu”, uz učešće više od 1.200 vojnika i sto sredstava ratne tehnike – tenkova „M-84”, borbenih vozila, haubica, lansera raketa, minobacača, kao i aviona „mig 29”, „orao” i protivoklopnih helikoptera.

Pešter – Vežbu „Borbena grupa na maršu s prelaskom u napad” je izvela Druga brigada Kopnene vojske u sadejstvu sa Četvrtom brigadom Kopnene vojske i jedinicama RV i PVO Vojske Srbije, a angažovano je oko 2.000 vojnika i više od 100 borbenih sredstava.

Titel – Na ušću Begeja u Tisu izvedena je vežba desanta uz učešće 40 plovila, kao i aviona, artiljerije, tenkova i pešadije.

Sremska Mitrovica – Vežba „Tenkovski bataljon na maršu”, uz angažovanje 30 tenkova „M-84” i sto vojnika.

Zvorničko jezero – Polučasovna vežba u kojoj su, pored artiljerijskog oružja, korišćeni i čamci.

Međa – Specijalci VS prikazali su ubacivanje izviđačke grupe padobranskim desantom, prikupljanje obaveštajnih podataka o neprijatelju pomoću „malog miloša”, kao i blokadu terorista desantiranjem padobranaca i uz pomoć borbenih vozila policije „M-86”.

Jastrebac – Pripadnici 246. bataljona ABHO, uz angažovanje 26 borbenih sredstava i 120 vojnika, prikazali su formiranje stanice za dekontaminaciju ljudstva i sredstava ratne tehnike.

Orešac – Više od 150 pripadnika Petog bataljona Vojne policije prikazalo je borbu protiv terorista na vežbi „Bataljon Vojne policije u blokadi, okruženju i uništenju terorističke grupe”.

Borovac – Vežba protivterorističke operacije deblokade objekta koji su zauzeli teroristi.

O TANJUGU I DANASU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će se Vlada Srbije i nadležni baviti pitanjem novinske agencije Tanjug, podvukavši da ta agencija radi svojim sredstvima i da smatra da dobro radi. Vučić je dodao da njega napadaju bez obzira na to šta se desi, pa i u ovom slučaju. „Prvo su me napadali kada su objavljivali smrtovnicu Tanjuga na naslovnoj strani ’Politike’, pa kažu ’ugasio si Tanjug’. Pa onda Tanjug nije ugašen i sada vode hajku protiv svih nas zato što radi”, rekao je Vučić, a prenosi Tanjug.

Govoreći o karikaturama objavljenim u listu „Danas”, Vučić je poručio da će se boriti za pravo medija koji ga napadaju da objave šta god žele, pa i neistine, ali i da će se boriti i za svoje pravo da narodu kaže šta je istina. „Onima koji me svaki dan napadaju, svaki dan izmišljaju, crtaju me kao Hitlera ili njegovo odojče, potpuno svejedno, kažem: samo vi svoj posao nastavite, nemojte da glumite heroja, jer vam ja kažem”, naveo je Vučić.

 

Izvor Politika, 11. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u