Đukanović o „aneksiji“ od Srbije „zbog koje je Crna Gora ušla u rat“

„Evo nas opet kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mestu“

Crnogorski predsednik Milo Đukanović izjavio je, nakon ceremonije obeležavanja stogodišnjice kraja Prvog svetskog rata u Parizu, da se nalazi „u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna nakon što je kao zemlja pobednica izašla iz Prvog svetskog rata i „nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat“.

RTCG prenosi da je Đukanović naveo da je „Crna Gora svesnija nego ikada vrednosti mira, stabilnosti i multietničke demokratije“ i dodao da je „ovo veliki dan za Francusku, Evropu i progresivni svet“.

„Evo nas opet kao nezavisna i suverena država, na svom dostojanstvenom mestu, ravnopravno među evropskim i svetskim partnerima, u gradu u kojem je crnogorska stolica ostala prazna nakon što smo kao zemlja pobednica izašli iz Prvog svetskog rata i nakon tragične aneksije od Srbije, zbog koje je Kraljevina Crna Gora i ušla u rat“, naveo je Đukanović.

Rekao je da „ove činjenice, bolje od drugih reči, govore o grandioznom podvigu koji su ostvarile sve generacije Crne Gore u proteklih 100 godina, podižući državu iz pepela i obezbeđujući joj istorijski zasluženo mesto na evropskoj i svetskoj pozornici“.

 

Izvor Tanjug/RTS, 12. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u