Sinod SPC: Odluka Carigrada nas ne obavezuje

Sabor SPC je sa žaljenjem konstatovao da je Carigradska patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku

Posle nedavno održanog Sabora Srpska pravoslavna crkva oglasila se zvanično o crkvenoj krizi u Ukrajini nakon najnovijih odluka Carigradske patrijaršije, pozivajući da se to pitanje što pre razmotri na svepravoslavnom saboru.

Sabor SPC je sa žaljenjem konstatovao da je Carigradska patrijaršija donela kanonski neutemeljenu odluku da rehabilituje i za episkope prizna dvojicu vođa raskolničkih grupacija u Ukrajini, Filareta Denisenka i Makarija Maletiča, zajedno sa njihovim episkopatom i klirom, od kojih je prvi svojevremeno kanonski lišen čina, a potom isključen iz crkvene zajednice i podvrgnut anatemi, a drugi je ionako lišen apostolskog prejemstva kao duhovni izdanak sekte takozvanih samosvetih, zbog čega Sveti arhijerejski sabor tu odluku carigradskog Sinoda smatra neobavezujućom za Srpsku pravoslavnu crkvu.

Kako je navedeno u saopštenju, Sabor ne priznaje navedene ličnosti i njihove sledbenike za pravoslavne episkope i klirike i, sledstveno, ne prihvata liturgijsko i kanonsko opštenje sa njima i njihovim pristalicama.

I na kraju, Sabor predlaže Carigradskoj patrijaršiji i svim ostalim pomesnim autokefalnim Pravoslavnim crkvama da se pitanje autokefalije i pitanje pravoslavne dijaspore što skorije razmotre na svepravoslavnom saboru, kako bi se potvrdili i osnažili sabornost i jedinstvo Pravoslavne crkve i ubuduće izbegla iskušenja kao što je ovo kroz koje sada prolazi sveto pravoslavlje.

Usled odluke Carigradske patrijaršije da započne proces priznavanja autokefalnosti nekanonske ukrajinske crkve, Sinod Ruske pravoslavne crkve (RPC) je objavio ranije da prekida euharističko opštenje sa Carigradskom patrijaršijom. Sinod RPC je tu odluku nazvao kanonski ništavnom i ocenio da je odluka Carigrada o poništavanju akta iz 1686. godine, kojim je Kijevska mitropolija predata u nadležnost Moskovskoj patrijaršiji — politička.

 

Izvor Sputnjik, 12. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u