Tači o razgovoru sa Putinom, Kremlj nem

„Predsednik Putin je bio jasan…“

Kosovski predsednik Hašim Tači objavio je danas na Tviteru da se u Parizu sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i da je sa njim razgovarao o normalizaciji odnosa sa Beogradom.

Tači tvrdi da je sa Putinom razgovarao o mogućnosti sklapanja „čvrstog i obavezujućeg dogovora između“, kako navodi, „dve zemlje“,.

„Predsednik Putin je bio jasan. Ako postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“, naveo je Tači na Tviteru.

Uz ovaj post, Tači je objavio i nekoliko fotografija, uključujući fotografiju rukovanja sa Putinom.

Kremlj nije izdao nikakvo saopštenje o tom susretu.

U Parizu je u nedelju održana centralna svečanost povodom 100. godišnjice od kraja Prvog svetskog rata.

 

Izvor Sputnjik

KREMLj NI REČ O „RAZGOVORU“ PUTINA I TAČIJA
Ruska agencija Tas prenela je da je kosovski predsednik Hašim Tači objavio na Tviteru da se u Parizu sastao s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, uz napomenu da „Kremlj nije izdao nikakvo saopštenje o tom susretu“.

Tači je napisao da je sa Putinom razgovarao o normalizaciji odnosa s Beogradom.

Kosovski predsednik tvrdi da je sa Putinom razgovarao o mogućnosti sklapanja „čvrstog i obavezujućeg dogovora između“, kako navodi, „dve zemlje“.

„Predsednik Putin je bio jasan. Ako postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“, naveo je Tači na Tviteru.

Uz ovaj post, Tači je objavio i nekoliko fotografija, uključujući fotografiju rukovanja sa Putinom.

Podsetimo, na jučerašnjoj ceremoniji u Parizu, povodom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata, mesto iza Vladimira Putina dobio je Hašim Tači.

Tu odluku organizatora svečanosti mnogi komentarišu, neki je smatraju skandaloznom, a mediji pišu i o tome da je bitan “samo jedan abecedni red”.

Raspored sedenja komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je rekao da protokol na tom događaju svakako nije odnos snaga.

Na pitanje kako komentariše da su neki lideri iz regiona bili među najmoćnijom petoricom sveta na svečanosti, primetio je da je Hašim Tači, kosovski predsednik, dobio najbolju poziciju od svih iz regiona.

Dekan Fakulteta političkih nauka profesor doktor Dragan Simić rekao je, gostujući na Prvoj televiziji, da je zaista veliki skandal ono što se dogodilo sa mestima u Parizu.

 

Izvor Tanjug/B92

KOHA: JEDNA IDEJA JE TAČIJA DOVELA U „KRILO PUTINA“
Prištinska Koha piše da se predsednik privremenih kosovskih institucija Hašim Tači i u Parizu zalagao za ideju podele kosovske teritorije.

Koha navodi da se Tači zahvaljujući tome, kao neko ko bi trebalo da se zalaže za kosovsku nezavisnost, našao u „krilu (ruskog predsednika Vladimira) Putina, najvećeg protivnika te nezavisnosti“, o čemu, kaže list, „nije mogao ni da sanja“.

Tači je, naime, i na svom profilu na Fejsbuku naisao da se u Parizu, na centralnoj manifestaciji obeležavanja veka od kraja Velikog rata, sreo sa Putinom od kojeg je, kako je naveo, dobio podršku za normalizaciju odnosa Beograda i Prištine.

„U Parizu sam prvi put upoznao predsednika Rusije, Vladimira Putina. Dijalog za normalizaciju odnosa Kosova i Srbije i mogućnost postizanja pravno obavezujućeg sporazuma bio je glavni fokus našeg razgovora. Što se tiče ovog sporazuma, predsednik Putin je bio jasan: U slučaju da vi (Kosovo-Srbija) postignete mirovni sporazum, Rusija će ga podržati“, naveo je Tači.

Koha piše da je Tači sa Putinom u Parizu razgovarao o podeli kosovske teritorije, ideji kojoj se suprotstavljaju „istorijski partneri Kosova, ali je snažno podržavaju Srbija i Rusija“.

Ovaj prištinski dnevnik konstatuje da se zahvaljujući toj ideji Tači, čovek koji bi trebalo da se bori za kosovsku nezavisnost, našao tamo gde nije mogao ni da sanja – u „krilu Putina“, čoveka koji je najveći protivnik Kosova.

Koha podseća da je Tači i ranije tražio sastnak sa Putinom, a poslednji put je to bilo tokom nedavne posete Turskoj, gde je 29. oktobra, na poziv turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, boravio u Istanbulu, na otvaranju novog aerodroma u tom turskom gradu.

 

Izvor Tanjug/B92, 12. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u