D. Drobnjicki: Politička bitka u SAD se ubrzava

Nije isključeno da će i druge „jake demokratije“ uskori goreti na lomači velike političke transformacije Zapada

Događaji se u Sjedinjenim Državama razvijaju munjevito. Samo dan po zatvaranju birališta na američkim međuizborima – smenjen je državni tužilac Džef Sešens. A već narednog dana je počelo ponovno brojanje glasova na Floridi. Sešensova ostavka se očekivala već poduže, a on nije bio Trampov neprijatelj. Naprotiv!

Džef je zadugo pre nego što je Tramp objavio svoju predsedničku kandidaturu koncipirao ideologiju koja je 2016. bila nazvana nacional-populizmom. Ubrzo potom još jednostavnije – američkim nacionalizmom. Sešens je oko sebe imao i grupu eksperata među kojima je bio i Stiven Miler koji je postao Trampov savetnik. Ta grupa je stvorila osnovu za novu političko-ekonomsku doktrinu koju je sam Miler nazvao „populizmom nacionalne države“. Ta doktrina podrazumeva: zaštitu unutrašnjeg tržišta, podržavanje američkog biznisa, reindustrijalizaciju i prelazak sa nekontrolisane imigracije na `uvoz` kadrova koji su potrebni američkim kompanijama.

Zato je Sešens u `progresivnim krugovima` zaradio reputaciju `rasiste` i `starog reakcionara`. Republikanci su sada izgubili kontrolu na Predstavničkim domom, a to znači – i nad njegovim komitetima koji su vodili istragu povodom antitrampovske istrage specijalnog prokuratora za „rusko mešanje“ Roberta Malera i u FBI. Sada će se na tapetu tih komiteta naći sam Tramp, njegova porodica, bivši biznis-partneri i saradnici. Demokratska partija je još u septembru objavila da će podneti 64 zahteva za saslušanja i pribavljanje dokumenata.

Zapravo su sada sukobljene strane zamenile uloge. Demokratska većina u Predstavničkom domu neće ostavljati na miru Trampa i njegovu administraciju, ali bez nekih posebnih rezultata jer su republikanci učvrstili svoju većinu u Senatu SAD, a međuizbori su iz Kongresa uklonili dobar deo antitrapovaca među republikancima, pa predsedniku SAD ne preti impičment.

S druge strane, novi državni tužilac i ministarstvo prisile mogu podići optužnice protiv pripadnika antitrampovske fronde u FBI i Ministarstvu pravde. To je postalo moguće zahvaljujući smenjivanju Sešensa njegovim staromodnim predstavama o profesionalnoj etici. Sešensa je u v.d. statusu nasledio Metju Vitaker koji je poznati kritičar Malerove istrage. Na Floridu je u međuvremenu stigao brojni advokatski tim Demokratske partije sa zadatkom da izdejstvuje poništavanje izbora na kojima su republikanci dobili i mesto u Senatu i položaj guvernera države. Kako izgleda, sudbinu izbora na Floridi rešiće – kao 2000. – Vrhovni sud SAD.

Politička bitka u SAD suštinski se postepeno premešta na pravni teren koji je već poodavno politizovan. Liberalne sudije su – podsećanja radi – tokom dve poslednje godine stavile van snage Trampove ukaze koji su se ticali imigracije. Samo, situacija se menja. Od kako je u Beloj kući, Tramp je uspeo da postavi dvojicu sudija Vrhovnog suda, plus – 82 sudije federalne jurisdikcije širom SAD. I sa Sešensovim odlaskom će Trampove pozicije biti ojačane.

Ovoga je postao svestan i tužilac Maler, pa već sprema „završni izveštaj“ o rezultatima svoje 18-mesečne istrage. Moguće je da će neki bivši i sadašnji saradnici FBI, Ministarstva pravde, Stejt departmenta i drugih institucija morati uskoro da traže advokate ili da planiraju bekstvo iz zemlje…

Neki će zlurado primetiti da su protekle tri godine pokazale da su se„nezavisni“ američki mediji, „idealna“ demokratija i „savršeni“ pravni sistem pokazali oruđem prljave političke borbe. Kao u kakvoj banana-republici. Ovo ipak ne znači da su demokratija, štampa i sudovi u SAD bili fikcija. Sve ovo znači – da je mnogo šta postavljeno na kartu.

Nije isključeno da će i druge „jake demokratije“ uskori goreti na lomači velike političke transformacije Zapada.

 

Izvor Fakti, 13. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u