Objavljena poternica za Nikolom Gruevskim

Poternica za bivšim premijerom objavljena je na zvaničnom sajtu MUP Makedonije

Započeta policijska potera za osuđenim Nikolom Gruevskim, poslanikom Sobranja, bivšim premijerom i prethodnim liderom opozicione VMRO-DPMNE u ponedeljak kasno uveče nije davala nikakve rezultate.

Otkako je MUP Makedonije, po nalogu Krivičnog suda u Skoplju, raspisao nacionalnu poternicu zbog neodazivanja na poziv za izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora u prigradskom naselju Šuto Orizari, brojne polcijske ekipe su na terenu. Gruevski se u ponedeljak nije javio na izdržavanje dvogodišnje kazne zatvora po presudi u slučaju „Tenk“.

Poternica za bivšim premijerom objavljena je na zvaničnom sajtu MUP Makedonije, a policija „češlja“ sve lokacije gde bi mogao da se eventualnu skriva Gruevski. U stanu Gruevskog u skopskom naselju Crniče niko se nije javljao na „zvonjavu“ policije. Pretraživana je kasno u noći i podzemna garaža i sva vozila ispred zdanja opozicione VMRO-DPMNE u centru Skoplja. Bez rezultata.

Premijer Vlade u Skoplju i lider vladajućih socijaldemokrata (SDSM) Zoran Zaev na skopskoj televiziji 24 vesti kratko je izjavio da se nada da Gruevski valjda „neće dozvoliti da se za njim traga“, upućujući za sve pojedinosti oko ishoda potere na MUP.

Prema nezvaničnim informacijama, „Gruevski se krije u „beloj palati“, (sedištu stranke), gde čeka aboliciju od predsednika države Đorđa Ivanova. Osnova za takav potez šefa države je pod upitnikom budući da je on 2016. iskoristio to pravo i pomilovao sve osumnjičene u predmetima Specijalnog javnog tužilaštva (SJO), pa je potom taj akt povukao pod snažnim pritiscima Zapada.

Gruevski je pravosnažno osuđen na dve godine robije zbog zloupotrebe funkcije 2012. prilikom kupovine luksuznog automobila marke „mercedes“ vrednog oko 600.000 evra u predmetu „Tenk“ po optužnici SJO.

Budući da je Gruevski pod posebnim predostrožnim merama, zbog suđenja u još tri predmeta po optužnicama SJO, njemu je još 3. jula prošle godine oduzet pasoš.

 

Autor M. Stančić

 

Izvor Večernje novosti, 13. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u