Saudijski opozicionari traže da princ Ahmed preuzme vlast

„Savez za dobro upravljanje“ smatra da saudijski kralj i prestolonaslednik bin Salman nisu kompetentni da vladaju zemljom

Portal „Alkiledž“ otkriva da saudijski opozicioni blok, koji sebe naziva Savez za dobro upravljanje, zahteva da princ Ahmed bin Abdulaziz preuzme vlast u Saudijskoj Arabiji u prelaznom periodu, rekavši kako su kralj Saudijske Arabije Salman bin Abdulaziz i krunski princ nekompetentni da vladaju državom.

Novi blok je objavio, u svom prvom saopštenju, da „podržava dolazak princa Ahmeda na vlast u prelaznom periodu od godinu dana s ustavnom izjavom sve dok saudijski narod ne odluči o svojoj sudbini“. Novi saudijski blok je svoju podršku obrazložio time da „princ Ahmed želi spasiti državu, da je nenaklonjen vlastima i da nikada nije bio strana koja je učestvovala u kršenjima prava koja su se dogodila u prethodnim razdobljima“.

Savez za dobro upravljanje smatra da saudijski kralj i prestolonaslednik Muhamed bin Salman nisu kompetentni da vladaju zemljom, te da njihov pristup upravljanju državom izlaže Kraljevinu, njene svetinje, narod i resurse rizicima.

Princ Ahmed, brat saudijskog kralja, vratio se u Saudijsku Arabiju krajem prošlog meseca, nakon nekoliko meseci provedenih u Londonu. U zemlju se vratio nakon što je dobio sigurnosne garancije od Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije.

Princ Ahmed Abdulaziz je poznat po tome da se protivi politikama svog nećaka. U leto 2017. godine, kada je bio jedan od članova Veća odanosti, princ Ahmed je odbio da imenuje Muhameda bin Salmana za prestolonaslednika. Takođe, nije želeo da da zakletvu na odanost svom nećaku kada je proglašen prestolonaslednikom.

 

Izvor Sputnjik, 13. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u