Kušner „veza“ Tačiju za mesto iza Putina?

Bivši šef Unmika blizak je sa aktuelnom francuskom vlašću

Velika je verovatnoća da je privilegovano mesto Hašimu Tačiju na bini kod Trijumfalne kapije tokom obeležavanja stogodišnjice od završetka Prvog svetskog rata izdejstvovao Bernar Kušner, veliki prijatelj tzv. Kosova, kako je o njemu nedavno pisao francuski „Mond„.

Dva dana pre ceremonije, Tači je na svom tviter-profilu postavio fotografiju na kojoj je u Parizu zajedno sa bivšim šefom francuske diplomatije i rukovodiocem Unmika. Povod njihovog druženja tog dana bila je promocija Tačijeve biografije za koju je Kušner napisao predgovor.

Sa aktuelnom vlašću u Parizu Kušner je u veoma bliskim odnosima. Čovek koji je izdao socijalističke ideje i pridružio se desničarskoj vladi Nikole Sarkozija još jednom je promenio politički ćurak pred prethodne predsedničke izbore u Francuskoj i ovoga puta podržavao aktuelnog predsednika centristu Emanuela Makrona. Vrlo je moguće da je dobre kontakte koji su iz toga usledili iskoristio da izlobira što bolju poziciju za Tačija na ceremoniji.

Koliko je Kušner blizak s aktuelnom vlašću pokazuje i podatak da je trebalo da uđe i u vladu. Dva meseca pred prvi krug predsedničkih izbora Makron je naručio ispitivanje javnog mnjenja u kome je testirao mogući sastav ministarskog tima u kojem je figuriralo i Kušnerovo ime. U Makronovom političkom pokretu je, međutim, došlo do unutrašnjih protivljenja, pa je Kušner na kraju otpao. Iako nije postao član vlade, bivši ministar je, ipak, ostao u direktnom kontaktu sa najvišim zvaničnicima.

Koliki je Kušnerov uticaj svedoči i to je nedavno, prilikom rekonstrukcije izvršne vlasti, u njen sastav, kao držani sekretar za ekološku i solidarnu tranziciju, ušla Emanuel Vargon, njegova bliska saradnica još dok je obavljao dužnost ministra zdravlja. Ako se zna da je jedan od pobornika lažne države Kosovo a da vlast u Prištini usluge lobiranja „podmaže“ velikim honorarima, ne treba isključiti mogućnost da je upravo Kušner preko svojih veza „posadio“ Tačija iza leđa Vladimira Putina.

Inače, on je trenutno član odbora za selekciju nagrade „Aurora za buđenje čovečanstva“. Rodonačelnik je bombaških „humanitarnih intervencija“, zagovarač napada na Srbiju, Libiju i Siriju, bio je prethodno, 2015, jedan od trojice osnivača „Agencije za modernizaciju Ukrajine“ koja je veoma kritikovana zbog svog načina rada i sumnjivog finansiranja.

U Srbiji će ostati dobro upamćen po gafu u Gračanici 2010. godine, kada se na novinarsko pitanje: da li je učestvovao u trgovini organima u slučaju „Žuta kuća“, prvo nasmejao, a zatim ljutito uzvratio pitanjima: „Da li ste bolesni?“ i „Šta je to ’žuta kuća’“?

Povodom skandala oko rasporeda sedenja na ceremoniji u Parizu predsednik Aleksandar Vučić u utorak je otkrio da je naša strana nekoliko dana pre održavanja skupa zatražila raspored sedenja, ali da je dobijen ljutit odgovor „da postoji neko ko o tome vodi računa“:

— Da li je to bila politika ili nešto drugo, o tome ne bih da govorim. Meni je važno izvinjenje ambasadora Francuske. On je pokazao da je veliki čovek i na tome mu zahvaljujem. To je prvo izvinjenje Srbiji sa zapada. Važno je da imamo podršku Makrona na našem evropskom putu, a ne bih se kladio da će neki, koji su u Parizu, bili „vidljiviji“, imati takvu podršku.

Predsednica francuske opozicione stranke Nacionalno okupljanje Marin le Pen u utorak je osudila „propust“ Pariza, napisavši na svom tviter-nalogu:

— Bila sam prilično šokirana načinom na koji su se odnosili prema predsedniku Srbije, dok je predsednik Kosova, zemlje koja nije postojala 1914-1918, bio odmah iza Emanuela Makrona. Koliko se sećam, Srbija je izgubila u tom ratu četvrtinu stanovništva.

DžABA SLIKE, RUSI NE MENjAJU STAV
Može Tači da juri Putina koliko hoće, ali neće dobiti podršku za bilo šta s čime se Srbija ne saglasi, a u ovom trenutku smo mnogo daleko od usaglašavanja. Ovako je predsednik Vučić prokomenatarisao fotografije iz Pariza na kojima se rukuju ruski predsednik Vladimir Putin i Tači. Kako je naveo, on je uveren da Moskva neće menjati poziciju i da će, kao i dosad, biti uz Beograd:

— Nismo oduševljeni svakom fotografijom, ali svako ima svoju politiku i poziciju, kao što je ima i Srbija. Kao što Rusija ima svoje interese, imaju ih i SAD. To što se ja vidim sa Trampom ne znači da će SAD da promeni mišljenje o Kosovu, kao što ga neće promeniti ni to što je Tramp rekao da su Srbi veliki narod.

Predsednik je ocenio, da nije na nama da vodimo računa šta će da radi velika sila kao što je Rusija, kao i da ne veruje da je Putinu uvek lako, uprkos činjenici da EU defakto podržava nezavisnost Kosova, a da se mi nalazimo na evropskom putu.

 

Izvor Večernje novosti, 14. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u