Merkel podržala Makrona: Berlin traži armiju EU i Savet bezbednosti EU

Merkel je navela da su prošla vremena u kojima se EU mogla bez ikakvih briga osloniti na druge

Nemačka kancelarka Angela Merkel je danas u Evropskom parlamentu u Strazburu rekla da Evropska unija mora što pre izgraditi „istinsku evropsku armiju“ i „Savet bezbednosti EU“.

Objasnila je da EU ne može odbraniti svoje interese u svetu, ako ne bude ojačala ekonomski i tehnološki.

Jačanje i odbrana evra su zajednički dugoročni zadatak članica evrozone, a EU mora ekonomski ojačati i tehnološki napredovati, jer sada većina inovacija stiže iz Amerike i Azije, rekla je kancelarka i podsetila da je, „recimo, Evropa izmislila automobil“.

Ona je izdvojila tri oblasti od „ključne važnosti za EU”, a to su spoljna i bezbednosna politika, ekonomija i migraciona politika.

Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici, nemačka kancelarka je naglasila da su zemlje EU samo zajedno dovoljno jake da odbrane svoje interese i vrednosti na svetskom nivou.

Merkel je navela da su prošla vremena u kojima se EU mogla bez ikakvih briga osloniti na druge i da EU mora vlastitu budućnost uzeti u svoje ruke.

„To znači da Evropa u dugoročnom periodu mora biti sposobnija da radi na spoljnoj politici. To znači da moramo odustati od jednoglasja tamo gde je to moguće kako bismo tako omogućili snažnije delovanje”, poručila je Merkel.

Nemačka kancelarka je pozvala na formiranje Saveta bezbednosti EU i evropskih intervencionih snaga koje bi se mogle slati u problematična područja.

„Treba raditi na viziji da jednog dana imamo stvarnu evropsku vojsku. Ona bi, kako je to Žan Klod Junker već rekao, pokazala da među evropskim državama više nikada neće biti rata. To bi ujedno bila i dopuna NATO, a ne suprotstavljanje starim savezima”, poručila je Merkel.

Angela Merkel je rekla da je „uverena da je Evropska unija budućnost, mir i napredak“ za žitelje Starog kontinenta i da „nacionalizam i egoizam ne smeju nikad više preovladati u Evropi“.

Kancelarka je podsetila na pouke katastrofa, sukoba i podela među Evropljanima koje je doneo Prvi svetski rat.

Dodala je da je „Evropa nemoguća bez solidarnosti“ što se dokazalo u zajedničkom uzvraćanju članica EU na prirodne katastrofe, terorizam, imigraciju, ekonomsku i finansijsku krizu.

Merkel je objasnila da je Nemačka smatrala da tokom migrantske krize 2015. godine treba da brani i svoje i evropske interese, pa dse ponovo založila da sve zemlje Unije budu uključene u rešavanje problema izbeglica.

Nemačka kancelarka je, predstavljajući svoju viziju budućnosti Evrope pred poslanicima Evropskog parlamenta u Strazburu, ocenila da su raznolikost, tolerancija i solidarnost „snaga i duša” Evrope i osnove na kojima bi trebalo da se temelji dalji razvoj EU.

„Zemlje EU i građani EU znaju da u teškim trenucima nisu prepušteni sami sebi. Ali solidarnost je povezana i sa odgovornošću, jer se individualne nacionalne odluke odražavaju i na celu Uniju. Ko ne poštuje pravnu državu, prva opozicije, civilnog društva, govora i medija u svojoj zemlji, šteti vladavini prava u celoj Evropi”, poručila je Merkel.

 

Izvor Fakti, 14. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u