Ko je bio „za“, a ko „protiv“ Srbije na sednici SB UN

„Priština već kaže da će jedan garnizon ići na sever, a to je put u konflikt“, rekao je ruski predstavnik

Članice SB iznele različite ocene situacije na Kosovu. Zapadne sile za ukidanje Unmika. Rusija i još neke zemlje se tome protive, a Kina naglašava Rezoluciju 1244.

Predstavnik Rusije u sredu, tokom rasprave o Kosovu, istakao je da se potpuno slaže sa ocenama šefa srpske diplomatije Ivice Dačića, ukazavši da na Kosovu postoje ozbiljni i duboki problemi koji zahtevaju hitno rešavanje.

„Priče nekih o idealnoj situaciji na Kosovu na nas ne ostavljaju nikakav utisak“, rekao je ruski predstavnik, dodavši da šest godina od potpisivanja Briselskog sporazuma nije forimirana Zajednica srpskih opština, da Priština blokira proces, a da je Beograd ispunio sve obaveze.

Kako je ukazao, čim su nedavno iz Beograda stigli predlozi za rešenje kosovskog pitanja, albanska strana je to iskoristila za provokacije i pretenzije na jug centralne Srbije, a u red provokacija spada i odluka o dodatnom porezu na robu iz Srbije i BiH, koja predstavlja kršenje dogovora Cefta.

Prema rečima ruskog predstavnika, situacija na Kosovu je zabrinjavajuća, a eventualno ponovno izbijanje sukoba imalo bi katastrofalne posledice po ceo region. Ocenio je da ponašanje Prištine tokom posete predsednika Srbije Kosovu i odlazak kosovskog predsednika Hašima Tačija na Gazivode nisu ništa drugo do provokacije, a upad naoružanioh snaga na sever Kosova kršenje svih postojećih sporazuma.

Osvrnuo se i na planove Prištine za transformaciju KPS u oružane snage, navodeći da tako nešto predstavlja kršenje Rezolucije 1244. „Priština već kaže da će jedan garnizon ići na sever, a to je put u konflikt“, rekao je ruski predstavnik, ukazujući i da Specijani sud za zločine nekadašnje OVK nije još počeo da radi.

Konačno rešenje mora biti obostrano prihvatljivo i imati međunarodno pravnu formu i podršku međunarodne zajednice, rekao je ruski diplomata i istakao da sednice Saveta bezbednosti posvećene Kosovu ne treba da se proređuju i da pažnja UN prema Kosovu ne sme da se smanjuje.

Kina poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Srbije, poručio je ambasador te zemlje koja ovog meseca predsedava SB UN. On je rekao da Peking pozdravlja posvećenost Beograda i Prištine za normalizaciju dijaloga i poziva na primenu postignutih sporazuma.

Ambasadorka Velike Britanije u UN rekla je da ta zemlja prepoznaje važnost Unmika u stabilizaciji i pomirenju u postkonfliktnom periodu, ali smatra da se situacija na KiM značajno promenila u odnosu na pre 20 godina zbog čega se ponovo založila za smanjenje učestalosti sednica o radu Unmika, navodeći da bi diskusije u SB UN trebalo da odražavaju realnost na terenu.

Ona je dodala da je Velika Britanija „jasno stavila do znanja da će održati sastanak o Kosovu u SB UN, ako se postigne napredak u procesu normalizacije“. „Nažalost, nije bilo napretka. Umesto toga srpska vlada je organizovala protest ispred naše ambasade u Beogradu, što nije odgovarajući način obavljanja diplomatske misije“, rekla je ambasadorka.

Takođe, založila se za prijem Kosova u Interpol na generalnoj skupštini tog tela narodne nedelje. Ona je naglasila da Velika Britanija podstiče Beograd i Prištinu da postignu napredak u dolaženju do održivog rešenja u dijalogu u kojem posreduje EU.

Predstavnik SAD u UN rekao je da je „sada vreme za obe strane da budu fleksibilne da bi se postigao kompromis“. On je dodao da će SAD podržati razgovore na svaki mogući način, kao i da će „ozbiljno razmotriti“ svaki dogovor koji je trajan i primenljiv „u obe zemlje“ i podstiče stabilnost.

„Uzajamno priznanje i normalizacija odnosa Kosova i Srbije su budućnost. Sve strane će imati korist od priznavanja te realnosti i njenog prihvatanja“, rekao je predstavnik SAD. Govoreći o budućnosti rada Unmika, on je rekao da smatra da je misija UN ispunila svoju svrhu i da bi je trebalo smanjiti.

Dodao je i da SAD podržavaju postepenu i transparetnu transformaciju kosovskih bezbednosnih snaga u multietničku vojsku, koja će biti deo NATO-a. „Snažno podržavamo članstvo Kosova u svim relevantnim međunarodnim organizacijama, uključujući UN i Interpol“, rekao je američki predstavnik.

Predstavnik Holandije je podržao dijalog koji se vodi u Briselu, ali je istakao da je vreme da se prizna napredak koje je Kosovo načinilo. Smatra da je trenutna situacija na Kosovu takva da omogućava da se prorede sednice na dva puta godišnje, a takođe i izveštaji generalnog sekretara, kao i da se smanji Misija UN na Kosovu.

Predstavnica Poljske je rekla da njena zemlja prati situaciju na Kosovu i ocenila da je situacija mirna, tako da nema razloga za ovakvu učestalost sednica SB UN. Predstavnik Obale Slonovače smatra da je neophodno formiranje ZSO i nastavak dijaloga pod okriljem EU, kako bi se načinio suštinski napredak s ciljem postizanja rešenja kosovskog pitanja i pomirenja nacionalnih zajednica.

Predstavnica Francuske pozdravlja napore koje je uložio Unmik, ali je ukazala da se njegova funkcija mora redefinisati imajući u vidu situaciju na terenu. Normalizacija odnosa zavisi od dijaloga dva lidera pod okriljem EU, pozdravljamo napore visoke predstavnice Federike Mogerini, koja poziva obe strane da pokažu spremnsot za kompromis i političku volju za postizanje sporazuma, što će i Prištini i Beogradu omoguhiti napredak ka EU i stabilnost regiona.

Ekvatorijalna Gvineja apeluje na dve strane da nastave dijalog i ističe da eventualni sporazum mora biti u skladu s međunarodnim pravom, a rešenje prihvatljivo za obe strane. Dodatni porez na robu iz Srbije koji je uvela Priština potkopava regionalnu saradnju i poverenje, smatra predstavnica te zemlje.

Diplomatski predstavnik Švedske ocenio je da su preduzeti važni koraci u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, naglasivši da je za stabilnost celog regiona, važno što pre postići obavezujući sporazum. Švedska, istakao je, podržava članstvo Kosova u međunarodnim organizacijana. Švedski ambasador pozvao je na strateško preispitivanje misije UN, proređivanje sednica SB UN i dva izveštaja generalnog sekretara UN godišnje.

Ambasadorka Etiopije istakla je da ta zemlja podržava suverenitet i teritorijalni integritet Srbije. Pozdravila je dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU, ističući da Etiopija ohrabruje obe strane da pronađe uzajamno prihvatljivo rešenje. Izrazila je zabrinutost zbog „slabog napretka“ kada je reč o uspostavljanju ZSO i primeni drugih dogovora i pozvala obe strane da se uzdrže od poteza koji izazivaju tenzije.

Ambasadori Bolivije i Perua pri Ujedinjenim nacijma pozvali su na poštovanje Rezolucije 1244 SB UN o Kosovu. Predstavnik Bolivije pozvao je u svom izlaganju na poštovanje Rezolucije 1244 i zatražio poštovanje nezavisnosti Republike Srbije.

On je takođe zatražio od prištinskih vlasti da ispoštuju ono što je dogovoreno i dopuste osnivanje Zajednice srpskih opština u skladu s Briselskim sporazumom. Istakao je i da je formiranje vojske Kosova suprotno Rezoluciji1244 i međunarodnom pravu.

Predstavnik Perua pozvao je na poštovanje Briselskog sporazuma i poručio da se nedavni pravni sporazumi po pitanju vojske Kosova moraju temeljno ispitati i sa stanovšta šta bi njeno formiranje značilo za mir na Balkanu. Oba južnoamerička predstavnika pohvalila su rad Unmika.

 

Izvor Tanjug/B92, 15. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u