Otkriven spomenik patrijarhu Pavlu

Ispred Crkve Svetog Marka, crkveni ali i gradski zvaničnici su podsetili na lik, delo i učenje patrijarha Pavla

Povodom godišnjice smrti patrijarha Pavla, otkriven spomenik na platou ispred Crkve Svetog Marka u Beogradu, a na inicijativu Grada Beograda i uz blagoslov srpskog patrijarha Irineja. Spomenik je delo vajara Zorana Maleša.

Ispred Crkve Svetog Marka, crkveni ali i gradski zvaničnici su podsetili na lik, delo i učenje patrijarha Pavla.

Nakon otkrivanja spomenika, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković rekao je da je patrijarh Pavle u teškom vremenu iskušenja bio putokaz ispravnog života i razmišljanja.

Podsetio je da je patrijarha Pavla novinarka Studija B jednom pitala „kada će nama Srbima biti bolje“, na šta je on odgovorio – „kada mi budemo bolji“.

„Danas je dan kada pokušavamo makar malo da budemo bolji, odužujući se ljudima koji su u životu grada Beograda i Srbije, ali i u životu gotovo svakoga od nas, učinili nešto značajno i dobro sa ciljem da budemo makar malo bolji. Ovo je spomenik čoveku koji se u teškom vremenu trudio da svojim činjenjem sve nas učini makar malo boljim“, istakao je Selaković.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su vernici i predstavnici crkvenog kora. Građanima se u ime Srpske pravoslavne crkve obratio episkop remezijanski Stefan. Nada se da će plato ispred Crkve Svetog Marka biti novo mesto okupljanja različitih generacija.

„Budimo ljudi“ – reči su patrijarha na koje je episkop Stefan podsetio i dodao da nam je Bog dao uslove da nam bude bolje, jer nam je dao takvog čoveka.

U ime gradskih vlasti, zamenik gradonačelnika Goran Vesić rekao je da je Beograd počastvovan što ima ovakav spomenik i istakao da je to i „obaveza i privilegija“.

„Neko će reći da smo tako ispunili obavezu prema patrijarhu, ali nismo – već kada se kao ljudi budemo ponašali u skladu sa onim kako je živeo, govorio i kako nas je učio“, zaključio je Vesić.

Otkrivanju spomenika prisustvovali su i pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, glavni urbanista Milutin Folić, vajar Zoran Maleša.

Na današnji dan, pre devet godina, preminuo je patrijarh Pavle. U Pećkoj patrijaršiji ustoličen je 1994. godine.

Dok je bio patrijarh, nije primao patrijaršijsku platu, nego jedino penziju iz perioda dok je bio episkop raško-prizrenski. Na sahrani patrijarha Pavla bilo je više od 600.000 ljudi.

 

Izvor RTS, 15. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u