Pretendent na saudijski presto stigao iz Londona

Mohamed bin Salman je sada dobio i zvaničnu opoziciju

Prestolonaslednik Saudijske Arabije Muhamed i njegov otac, kralj Salman, moraju se odreći prestola, navodi se u anonimnom pismu nedavno formirane grupe saudijske opozicije, koja je izjavila da je politika sadašnjeg rukovodstva dovela zemlju u krizu bez presedana. Znak da su promene na vidiku je navodni povratak princa Ahmeda iz Velike Britanije.

Princ Muhamed je i do sada imao dosta protivnika i u kraljevstvu čak i nakon skandaloznih „čistki“ 2017. godine, a sad je dobio i zvaničnu opoziciju u Saudijskoj Arabiji, koja dosad nije postojala u toj državi. Udruženje, čije pismo citira katarska televizija „Al Džazira“, naziva sebe „Saveznim blokom za dobro upravljanje“. Kako je precizirano, u njegovom sastavu su bivši zvaničnici, novinari i javne ličnosti. U pismu se navodi da je politika aktuelne vlasti dovela kraljevstvo u „istorijsku krizu“, i zbog toga se naslednik prestola i njegov kralj moraju dobrovoljno odreći svoje vlasti.

Autori ove poruke smatraju da Saudijska Arabija treba da inicira prelazni period tokom koga će vladati kraljev rođeni brat, princ Ahmed, koji se nedavno vratio iz Velike Britanije. Prema neimenovanim izvorima glavnog i odgovornog urednika britanskog portala „Midl ist aj“ Dejvida Hirsta, princ Ahmed je doputovao u Rijad nakon što su mu zapadne obaveštajne službe garantovale sigurnost. Prema izvoru, od njega se očekuje pomoć u izboru novog naslednika prestola, jer se prethodni pokazao previše „toksičnim“. Ahmed je poznat po kritikovanju saudijske spoljne politike. Dok je bio u Velikoj Britaniji, on je rat u Jemenu nazvao delom kralja Salmana i njegovog sina, tvrdeći da nije potrebno za to optuživati ceo saudijski establišment. Jedna od zamerki opozicione grupe na račun prestolonaslednika je upravo učešće u jemenskom oružanom sukobu. Između ostalog, oni teže tome da oslobode političke zatvorenike.

„Ne smatram da je ova frakcija saudijske opozicije tajna. Povratak princa Ahmeda samo dokazuje da će frakcija delovati legalno, u što više nema sumnje. Štaviše, sve ovo se predstavlja kao zakonita aktivnost. Ali ja mislim da se princ Ahmed, koji je prilično u godinama, vratio u zemlju da bi nastavio sa sabotiranjem i uticao na ostavku kralja i prestolonaslednika. Najverovatnije se vratio u kraljevstvo da bi pomirio zaraćene frakcije ove dinastije i da bi postigao neke dogovore sa kraljem koji se tiču prisustva predstavnika drugih frakcija u sastavu vlasti“, izjavio je za „Nezavisinuju gazetu“ profesor na Odseku za moderne orijentalne studije fakulteta istorije, politikologije i prava Ruskog državnog univerziteta, Grigorij Kosač.

Ekspert skreće pažnju na to da se, nakon toga što je princ Muhamed imenovan za naslednika, Komitet za zakletvu više nije sazivao.

„Aktivnost komisije je bila apsolutno paralizovana, a to je važna institucija u Saudijskoj Arabiji. Istovremeno, ona nije odobrila kandidaturu za zamenika prestolonaslednika. Kao što je poznato, Muhamed je 2015. godine bio zamenik naslednika prestola, a sam naslednik je bio Muhamed ibn Naif. Trenutno je mesto zamenika prazno. Uzgred, odluka o imenovanju Muhameda skupo je koštalo kralja jer je donošenjem ove odluke Komitet za zakletvu doneo još jedno rešenje prema kome po završetku vladavine kraljevih sinova, monarh i njegov budući naslednik ne mogu biti predstavnici iste porodične frakcije. Ako Salman, sin osnivača dinastije umre ili napusti presto, Muhamed će doći na mesto kralja, ali njegov zamenik mora biti predstavnik drugog ogranka dinastije“, pojašnjava Kosač.

On naglašava i da je najuticajniji klan koji može biti protivnik princa i kralja, klan Sudajri, čiji su članovi princ Muhamed ibn Naif i princ Ahmed. Analitičar smatra da je snažan podsticaj za promene u kraljevstvu ubistvo saudijskog novinara Džamala Hašogija u konzulatu u Instanbulu.

„Ubistvo je povod za vraćanje na temu prestolonasledstva, jer je upravo to izazvalo međunarodni skandal sa svim posledicama koje su usledile“, zaključio je Kosač.

 

Izvor Sputnjik, 15. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u