Zaharova se oglasila zbog izjave posle susreta Putin-Tači

„Danas je na snazi rezolucija Saveta bezbednosti UN, koju niko nije ukinuo, i ona i određuje poziciju Rusije u odnosu na kosovsko rešenje“

Rusija prema rešenju kosovskog pitanja polazi od međunarodnog prava i od toga da rešenje treba da odgovara narodu Srbije.

To je izjavila portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

Na redovnoj konferenciji za novinare, komentarišući izjavu kosovskog predsednika Hašima Tačija posle susreta s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Parizu da pozicija Rusije u odnosu na Prištinu treba da bude promenjena, ona je kazala da se sve bazira na međunarodnom pravu.

„Danas je na snazi rezolucija Saveta bezbednosti UN, koju niko nije ukinuo, i ona i određuje poziciju Rusije u odnosu na kosovsko rešenje. Mi se oslanjamo na to, ali pri tom shavatamo da se vode pregovori između dve strane i pri tom smo ne jednom saopštili da formiramo svoju poziciju i na osnovu i međunarodnog prava i naravno, polazeći od toga da te odluke koju mogu biti donešene, treba da odgovaraju interesu naroda Srbije“, rekla je Zaharova.

Ona je dodala da je „formula dovoljno univerzalna“, i da, prema tome, „ne treba tražiti druge recepte da bi Rusija promenila svoju poziciju“.

RTK2 na srpskom jeziku je ranije preneo da je Tači za „Klan Kosova“ ocenio da je „sastanak sa Putinom nedostajao Kosovu na međunarodnoj sceni“ i da je to „veliko dostignuće“ i korak za kosovsku diplomatiju.

Prema tvrdnji Tačija, „stav Rusije prema Kosovu treba da se menja“ i da je „sastanak sa ruskim predsednikom bio razumljiv u tom pravcu“.

„Bio je korektan sastanak, normalan, bez nekog posredovanja. Ovo je prvi sastanak između Kosova i Rusije na institucionalnom nivou. Mislim da je ovo korak napred u odnosima sa Rusijom. To je dobro za obe zemlje, za mir i stabilnost ubuduće“, rekao je Tači.

On je dodao da sa Putinom nije razgovarao „o konkretnim stvarima, detaljima“.

 

Izvor Beta/Tanjug/B92, 15. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u