Novosti: Vučić dobio sramnu ponudu sa Zapada

Zapad pokušao da ucenjuje Srbiju oko otvaranja novih poglavlja za EU

Zapadne sile poslale su diplomatskim kanalima nepristojnu ponudu predsedniku Aleksandru Vučiću po kojoj bi on trebalo da pristane na nastavak dijaloga u Briselu, čak i ako Priština ne povuče suludu odluku o povećanju carina za robu iz centralne Srbije, a zauzvrat bi našoj zemlji u decembru bila otvorena tri poglavlja u pregovorima za pristup Evropskoj uniji. Šef naše države, međutim, nije ni razmatrao ovaj licemerni aranžman niti će ga prihvatiti – ekskluzivno saznaju Novosti.

Ovakvu ponudu u Beogradu smatraju apsurdnom jer je uvođem taksa na proizvode iz centralne Srbije Priština pogazila CEFTA sporazum, u koji su ugrađeni neki od temeljnih principa EU, a koje sada gazi upravo Brisel.

Najnovija „šargarepa“ zapadnjaka i ne treba da čudi, jer za ostvarivanje cilja aktuelne evropske administracije – da se do rešenja za kosovsko pitanje dođe do isteka njihovog mandata – ostaje sve manje vremena. I sama visoka predstavnica EU i posrednica u dijalogu Federika Mogerini je rekla da bi volela da se dijalog završi do maja 2019, kada će se održati izbori za Evropski parlament. Na drugoj strani, pre dva dana čuo se jasan stav Rusije: kosovski problem treba da se reši u okviru dijaloga, ali „bez nametanja veštačkih rokova“.

Za visemesečnu tromost pregovaračkog procesa, uostalom, odgovornost nije na Beogradu. Priština je ta koja pet godina nije formirala Zajednicu srpskih opština uz više nego očigledno gledanje kroz prste iz Brisela. Pred gotovo svaku zakazanu rundu dijaloga na visokom nivou, po pravilu su priređivali neku novu provokaciju Beogradu, stavljajući srpsku stranu pred svršen čin – da ako se ne pojavi u Briselu, bude optužena za opstrukciju pregovaračkog procesa.

Tako je nekoliko dana pred rundu zakazanu u julu, u opštini Gnjilane, kosovska policija uhapsila petoricu Srba, a uoči poslednjeg sastanka u novembru, uvedena je taksa od 10 odsto na robu iz centralne Srbije. Najavljeno je i da će se kada se formira tzv. vojska Kosova, jedan njen garnizon rasporediti ka severu, što je suprotno dogovoru Beograda i NATO. Odgovor predsednika Vučića na to bio je da će se dijalog nastaviti kada Priština povuče protivpravne odluke, zbog čega je i stigla ponuda iz Brisela, kao pokušaj da se ovakav srpski stav smekša.

NA ČEKANjU
SRBIJA je, inače, odavno spremna da otvori nova tri poglavlja u pristupnim pregovorima sa EU, ali iz političkih razloga pojedine članice Unije to stopiraju. Na čekanju su poglavlje 9 – finansijske usluge, 17 – ekonomske i monetarne odredbe i 18 – statistika. U međuvremenu, pripremljena su i poglavlje 2 – slobodno kretanje radnika, 4 – slobodno kretanje kapitala, 14 – transportna politika i 21 – transevropske mreže.

 

Izvor Večernje novosti, 17. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u