Samit APEK-a završen neslogom SAD i Kine

Dvodnevni samit obeležen je oštrim sukobima i pokazao je rastući rivalitet između Kine i Zapada za uticaj u Južnom Pacifiku

Samit zemalja Azijsko-pacifičke ekonomske saradnje (APEK) završio se bez zvaničnog saopštenje lidera, zbog neslaganja SAD i Kine oko trgovine. Premijer Papua Nove Gvineje Piter o’Nil, zemlje domaćina samita, izjavio je da „dva velika giganta u sobi” nisu uspela da se dogovore, kao i da će saopštenje o samitu biti naknadno izdato. SAD i Kina su trenutno u svojevrsnom trgovinskom ratu, a na samitu su izložile konkurentne vizije za region.

Kanadski premijer Džastin Trudo rekao je novinarima da postoje razlike između nekoliko zemalja uključujući Kinu i SAD. Nacrti završnog dokumenta u koje je imala uvid agencija AP pokazuju da su SAD želele oštru osudu nefer trgovinske prakse za koju optužuju Kinu.

Dvodnevni samit obeležen je oštrim sukobima i pokazao je rastući rivalitet između Kine i Zapada za uticaj u obično zanemarenom Južnom Pacifiku. Tokom samita SAD su objavile da će se pridružiti Australiji u razvoju mornaričke baze na Papua Novoj Gvineji, čime se ograničava uticaj Kine.

Tokom uzastopnih govora kineskog predsednika Si Đinpinga i potpredsednika SAD Majka Pensa na sastanku istaknuta su neslaganja dve zemlje oko protekcionizma, trgovine i borbe za uticaj na Pacifiku. Pens je naveo da poštuje Si Đinpinga i Kinu ali je istovremeno oštro kritikovao Kinu, drugu po veličini svetsku privredu, zbog krađe intelektualne svojine, prisilnog transfera tehnologije i nefer trgovinske prakse.

Si je rekao da je svet suočen sa izborom između saradnje i konfrontacije dok rastu protekcionizam i unilateralizam. On je rekao da pravila globalnih institucija ustanovljenih posle Drugog svetskog rata kao što je Svetska trgovinska organizacija ne treba da budu prilagođavana iz sebičnih razloga.

Pens je rekao novinarima da je tokom vikenda imao dva otvorena razgovora sa Sijem koji treba da se sastane s predsednikom SAD Donaldom Trampom na samitu Grupe 20 krajem ovog meseca u Buenos Ajresu.

 

Izvor Politika, 19. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u