Bes i razočarenje u Prištini, oglasile se i SAD i VB

„Srbija vodila nemilosrdnu borbu protiv Kosova“

Vlada Kosova saopštila je da izražava duboko razočaranje što je Kosovu onemogućeno da bude deo Interpola, globalne porodice policije, koja se bori protiv transnacionalnog kriminala.

„Divlja kampanja Republike Srbije je još jednom pokazala svoj karakter protiv Kosova i protiv ideje o normalizaciji odnosa“, navodi se u saopštenju.

Glasanje protiv prihvatanja Kosova u ovoj međunarodnoj organizaciji ide u prilog samo kriminalu i kriminalcima, i niko ne bi trebalo da se raduje ovoj činjenici, ističe se.

Vlada Kosova se zahvalila svim državama koje su glasale „za“, kao „i svima onima koji su pokušali da pomognu Kosovu u ovom važnom procesu“.

Veselji

Nakon dva kruga glasanja na Generalnoj skupštini Interpola na zasedanju u Dubaiju,Kosovo nije primljeno u članstvo u toj međunarodnoj policijskoj organizaciju. Protiv prijema Kosova u Interpol glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

TAČI: POBEDIO JE ORGANIZOVANI KRIMINAL, GUBITNICI SRBIJA I KOSOVO
Predsednik Kosova Hašim Tači ocenjuje da je neuspeh prijema Kosova u Interpol pobeda organizovanog kriminala i da su gubitnici Kosovo i Srbija.

„Glasanje je bilo tajno, ali mogućnost da su države koje su priznale Kosovo glasale protiv njegovog članstva je loša vest, sa druge strane države koje ne priznaju nezavisnost Kosova glasale su za članstvo“, rekao je Tači.

On je naglasio da Kosovo želi da bude deo borbe protiv organizovanog kriminala, ali da je današnjom odlukom Generalne skupštine Interpola to pravo uskraćeno. Tači vidi mogućnost rešavanja problema učlanjenja Kosova u međunarodnim organizacijama u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije koji se održava uz posredovanje EU.

„Moramo biti u potpunoj saglasnosti sa SAD i EU da jednom za svagda zaključimo sporazum sa Srbijom“, rekao je on.

PACOLI: SRBIJA VODILA NEMILOSRDNU BORBU
Ministar spoljnih poslova Kosova Bedžet Pacoli je posle neuspeha da se Kosovo učlani u Interpol izjavio da je Srbija vodila nemilosrdnu borbu protiv članstva Kosova u ovoj organizaciji i dodao da kosovske institucije treba da daju veliki značaj dijalogu jer treba da se stvori perspektiva za građane Kosova.

Pacoli je rekao da su kosovske institucije uradile veliki posao za članstvo u Interpolu i da je politički spektar bio ujedinjen u tom pogledu, preneo je RTK2.

Prema procenama Vlade Kosova, to što Kosovo nije postalo član Interpola, „služi isključivo kriminalu i kriminalcima i niko ne bi trebalo da se raduje toj činjenici“.

VESELjI: GRAĐANI NE TREBA DA BUDU RAZOČARANI
Predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji ocenio je da posle odluke da Kosovo ne bude primjeno u Interpol, institucije i građani ne treba da se razočaraju u integrativne procese kojima streme.

„Danas nije bio dobar dan za Kosovo. Ali je jača činjenica od toga što Kosovo nije primljeno u Interpol, to što ni Srbija svojom politikom međunarodnog ometanja Kosova, niti organizovani kriminal, niti terorizam, neće moći da zaustave jačanje države Kosovo i njegovu međunarodnu integraciju“, napisao je Veselji na Fejsbuku.

On je naveo da se Kosovo ponosi svojom policijom, koja je, prema njegovim rečima, „najprofesionalnija policija u regionu, što je i dokazala“.

„Policija Kosova je od naše države učinila poverljivog i efikasnog partnera u borbi protiv organizovanog kriminala i posebno terorizma. Današnji negativni glas je jasno naneo štetu međunarodnom partnerstvu protiv tih zala“, rekao je Veselji i dodao da se Kosovo „neće predati na putu integracija ni pred izazovima prošlosti“.

AMBASADA SAD NA KOSOVU: ODBIJANjEM ZAHTEVA KOSOVA GUBE SVI
Američka ambasada u Prištini ocenila je da svi gube odbijanjem zahteva da Kosovo bude primljeno u Interpol i dodala da podrška članstvu u toj organizaciji „nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova“.

„Podrška članstvu Kosova u Interpolu nikada nije bila o priznavanju nezavisnosti Kosova, već o jačanju globalne saradnje u oblasti sprovođenja zakona i zatvaranju kritičnog sigurnosnog jaza na Balkanu. Sa ovim ishodom, svi gubimo“, navela je ambasada u saopštenju.

Iz ambasade je ocenjeno da je Kosovska policija potpuno integrisana i sposobna institucija, koja se jasno dokazala pomaganjem u razbijanju međunarodnih terorističkih, kibernetičkih, narko i mreža za trgovinu ljudima i oružjem.

„Većina zemalja je to videla i podržala aplikaciju Kosova da se pridruži Interpolu uprkos kampanji koju je predvodila Srbija, kako bi vršila pritisak na zemlje da se suprotstave kandidaturi Kosova. Nastavljamo da snažno podržavamo dijalog između Kosova i Srbije koji olakšava EU. Sada više nego ikad, obe strane treba da ubrzaju svoje napore kako bi postigli dogovor o potpunoj normalizaciji, što je jedini način za obe zemlje da napreduju na njihovom putu pristupanja EU“, dodaje se.

Ambasada je navela da i Srbija i Kosovo moraju da švate da njihovi putevi ka evropskoj budućnosti idu kroz normalizaciju.

„U tom cilju, pozivamo ih da izbegnu provokacije i zajedno rade na dogovoru“, dodaje se.

AMBASADA VELIKE BRITANIJE U PRIŠTINI: ODLUKA RAZOČARAVAJUĆA
Ambasada Velike Britanije u Prištini ocenila je da je odluka Generalne skupštine Interpola da Kosovo ne bude primljeno u tu organizaciju, „razočaravajuća“. Ambasada je u saopštenju ocenila da bi prijem Kosova u Interpol „omogućio bolju saradnju organa zaduženih za primenu zakona“.

„Kosovo je mnogo radilo da postane članica Interpola. Prijem Kosova bi omogućio dobru razmenu informacija putem agencija za primenu zakona, posebno u regionu Zapadnog Balkana i poboljšao bi evropsku i globalnu sigurnost. Kriminalci sada lako sarađuju preko granica, a da bi se protiv toga uspešno i efikasno borili, naše institucije za primenu zakona treba takođe sa sarađuju“, navodi se u saopštenju.

 

Autor Zana Cimili

 

Izvor N1, 20. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u