Skot: Razočarani smo, čestitam Srbiji na pobedi

Skot je rekao je da je ishod glasanja na Generalnoj skupštini Interpola diplomatska pobeda Srbije

Ambasador SAD u Beogradu Kajl Skot izjavio je da je „šteta“ što Kosovo nije primljeno u Interpol. Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je čestitao srpskom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na „sjajnom radu u Dubaiju“.

Skot je rekao je da je ishod glasanja na Generalnoj skupštini Interpola diplomatska pobeda Srbije i i uputio je državnom vrhu čestitke.

Komentarišući ishod glasanja u Generalnoj skupštini Interpola, ambasador je novinarima u Beogradu rekao da je više glasova bilo za prijem Kosova nego protiv, ali i da su to pravila po kojima je potrebna dvotrećinska većina za članstvo u međunarodnoj policijskoj organizaciji.

Skot je dodao da je Interpol organizacija koja podrazumeva saradnju policija što je kako je rekao, „važno u borbi protiv kriminala“.

„Što se mene tiče – to je šteta za policiju, jer Interpol je policijska organizacija, to nije međunarodna organizacija zemalja. To znači da će biti sve teže i teže za Kosovo da u Interpolu dobije crvenu poternicu. S obzirom da je saradnja policija Srbije i Kosova veoma važna, to je na kraju krajeva štetno“, rekao je Skot u izjavi za FoNet.

Upitan kako bi odluka mogla da se odrazi na regionalnu bezbednost, Skot je rekao kako misli da je sada „najbolja saradnja u regionu među kriminalnim organizacijama“ i da bi „borba protiv organizovanog kriminala bila bolja, ako bi policije sarađivale bolje“.

ČEPURIN ČESTITAO STEFANOVIĆU NA SJAJNOM RADU U DUBAIJU
Ambasador Rusije Aleksandar Čepurin je čestitao srpskom ministru unutrašnjih poslova Nebojši Stefanoviću na, kako je naveo na svom Tviter nalogu, sjajnom radu u Dubaiju.

„Čestitao sam ministru Nebojši Stefanoviću rođendan, a i na sjajnom radu u Dubaiju. Praznik i pobeda se dobro slažu“, kazao je.

Kosovo danas nije primljeno u Interpol pošto nije dobilo dovoljno glasova za članstvo u toj organizaciji. Za prijem Kosova u članstvo u prvom krugu glasalo je 76, protiv je bilo 56 a uzdržano 22 delegata. Posle pauze za prijem Kosova je glasalo 68, protiv je bio 51 a uzdržano 16 delegata.

 

Izvor Tanjug/Beta/N1, 20. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u