Vučić: Ponosan na našu borbu; Dačić: Austrija da objasni

Predsednik je pozvao Albance da ovo ne dožive kao debakl i veliki poraz, već kao „malo otrežnjenje“

Ponosan sam što je Srbija, bez mnogo novca i moći uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom neuspeha Kosova da stupi u članstvo Interpola. Ivica Dačić je istakao da je ovo velika pobeda Srbije i srpskog naroda, koja pokazuje da ništa ne može da se uradi bez dogovora sa Srbijom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je povodom neuspeha Kosova da stupi u članstvo Interpola, da je naša strana bila umereno optimistična i da se nadala dobrom rezultatu.

Vučić smatra da je rezultat veoma dobar za Srbiju i da pokazuje da u prvom krugu Priština nije imala ni većinu glasova, a kamoli neophodnu dvotrećinsku većinu.

„To govori da je Srbija osnažila svoju poziciju sa jedne strane, a sa druge ne smemo da budemo euforični“, kaže Vučić i napominje da je ovo „uspeh jedne male zemlje, prkosne i ponosne“.

Ukazuje, međutim, da naša zemlja budućnost ne sme da se zasniva na prkosu i inatu, već na racionalnom pristupu.

„Srbija mora da želi kompromis i da razume kakvi su odnosi u svetu, da razmišlja o ekonomskom napretku i koja ne sme ovu priliku da iskoristi ni da ponižava ni da nipodaštava prištinsku stranu ni na koji način i sve one koji su iz petnih žila pokušavali da pomognu prištinskoj strani“, poručuje Vučić.

Predsednik napominje da je ponosan na borbu naše zemlje. „Ponosan sam na borbu naše zemlje, što je jedna tako mala zemlja, bez mnogo novca i moći u svetu uspela da se izbori protiv najmoćnijih sila sveta i pokaže koliko je vredno čuvati svoju slobodu, integritet i nezavisnost“, ističe Vučić.

Navodi da je među uzdržanim zemljama bilo i najrazvijenijih zemalja koje su prvi put bile uzdržane a koje, kaže, na bolji način razumeju našu poziciju.

„Jedna mala pobeda za nas, na veliku silu smo se namerili i mnoge velike sile su htele da nas sklone, sruše, unize. Uspeli smo da sačuvamo zemlju i obraz“, poručio je predsednik dodajući da sa Albancima treba da se napravi kompromis u budućnosti.

„Sve što bi bilo seirenje ili pravljenje problema bilo kome, bilo bi kontraudarac i probleme i za nas i za naš narod, što ne želimo“, ističe Vučić.

Sa 76 zemalja koje su u prvom krugu glasale za prijem Kosova u Interpol nećemo da razvijamo neprijateljstva, dodaje predsednik.

„Gradićemo još čvršća prijateljstva sa njima u želji da pokažemo koliko nam je stalo do kompromisa sa Albancima, ali i da istovremeno pokažemo da Srbija nije zemlja koju je lako uniziti, pobediti i pregaziti. Verujem da ćemo sa tim zeljama imati još bolje odnose, ali prijateljstvo i podršku zemalja koje su nam pomogle nikada nećemo zaboraviti i imamo obavezu da im na isti način uzvratimo“, naglasio je predsednik.

Dodao je da se očekivalo da će Paragvaj biti uzdržan ali da je na kraju ta zemlja glasala za prijem Kosova u Interpol. Sve ostalo je, kaže, bilo u okviru naših računica.

Neki su, kaže, do juče govorili da je ovo izgubljena bitka i da smo gotovi. „Valjda računaju na njihov period vladavina kada smo sve gubili a danas pobeđujemo“, kaže Vučić.

Vučić je zahvalio ministru Dačiću, ministru Stefanoviću, premijerki Brnabić, ministru Vulinu za zalaganje i posvećenost po ovom pitanju.

Predsednik ističe da su građani Srbije razumeli da se rezultati postižu ne samo hvalisanjem, već i obziljnim radom, ogromnom energijom i odgovornim pristupom.

Kaže da su mnogi građani radosni zbog ovog uspeha ali napominje da je njegov ton danas uzdržan jer, kaže, mi moramo da nastavimo da radimo, razvijamo ekonomiju i „molimo Prištinu da ukine takse i EU da izvrše pritisak na njih da se ponašaju civilizovano“.

Predsednik je pozvao Albance da ovo ne dožive kao debakl i veliki poraz, već kao „malo otrežnjenje“ i da razumeju da svet više nije unipolaran i da je rešenje u razgovoru sa Beogradom.

„Bilo bi dobro kada bi Albanski političari sa KiM takvu poruku poslali svom narodu, da ti ljudi ne treba da mrze Srbe. Pozivam ih i molim da ukinu taksu jer je to važno i za naše i njihove privrednike“, poručuje Vučić.

Napominje da je pred glasanje u ENTSO (Evropska mreža operatora prenosnog sistema za električnu energiju) bilo velikih pritisaka sa najviših instanci da Srbija mora da bude pobeđena.

„Želim da verujem da će ovo biti nedvosmisleni poziv Evropi i svetu da se stvari ne rešavaju jednostranim pritiscima već da pokušamo da stvari rešimo dogovorom i razgovorom“, navodi predsednik.

DAČIĆ: POBEDA MEĐUNARODNOG PRAVA
Šef srpske diplomatije Ivica Dačić je istakao da je ovo velika pobeda Srbije i srpskog naroda, koja pokazuje da ništa ne može da se uradi na silu i bez dogovora sa Srbijom.

„Na silu su pokušali sve – i da uđu u Unesko i da se izglasaju rezolucije u SB protiv srpskog naroda, da uđu u Interpol, smatrajući da je dovoljno da velike sile napišu zahteve i da pošalju zahteve i da će sve zemlje to bez pogovora podržati“, rekao je Dačić dodajući da je Priština doživela debakl.

Sada, kaže, Priština treba da objasni da je Beograd lagao kada je rekao da su pojedine zemlje povlačile odluke o priznanju Kosova.

„Gde je taj spisak od 116 zemalja? Naš narod a i oni na Kosovu mogu da vide ko je govorio istinu, a ko lagao“, poručuje srpski šef diplomatije.

U prvom krugu im je, kaže, falilo 36 glasova da budu primljeni.

Ministar spoljnih poslova Srbije oštro je kritikovao austrijskog kancelara Sebastijana Kurca i vicekancelara Hansa Kristijana Štrahea zbog podrške Kosovu za prijem u Interpol.

„Jesu li Srbi glasali za njega ili Albanci? Doći će novi izbori“, poručio je Dačić.

Ministar je istakao da je Srbija ozbiljna zemlja koja radi sa zemljama koje ne podležu pritiscima.

„Predsednik je rekao da je Srbija mala zemlja… Ko to kaže, ko to laže Srbija je mala? Pokazalo se na ovome da ipak to nije tako kao što neko misli“, napominje šef diplomatije.

Poručuje da „ne može a da se ne raduje“ kad zna da smo se borili protiv najmoćnijih zemalja, lobiranja, davanja novca, ucena.

Ovo je, ističa, pobeda međunarodnog prava.

„Oni moraju da se vrate u red, a to je da rešimo naš problem pa da idemo dalje kada je u pitanju neki status“, navodi Dačić uz pitanje da li Priština misli da ćemo ih pustiti u Interpol zbog taksi koje su uveli.

„Kažu da je Interpol policijska organizacija. Što ste onda toliko zapeli da Kosova uđu u Interpol? Oni su već ušli, svi su na poternicama Interpol. Neka se ne sekiraju, Interpol je njihov“, rekao je Dačić.

Na Generalnoj skupštini Interpola nije prošao zahtev Kosova za članstvo. Protiv prijema Kosova u drugom krugu glasala je 51 država, 68 je bilo za, a uzdržano 16.

 

Izvor RTS, 20. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u