Antić i Raković: Kukavički potez vlasti Crne Gore

„Naša obaveza, kao profesionalnih istoričara, je da govorimo istinu o prošlosti Crne Gore ali i o sadašnjosti Crne Gore“

Srpski istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković poručili su, povodom tužbi koje je protiv njih podneo Crnogorski pokret, da vlast u Crnoj Gori hoće da im pored slobode kretanja, uskrati i slobodu govora i mišljenja, ocenivši to kao kukavički potez osuđen na propast.

Crnogorske vlasti su Antiću i Rakoviću, i još dvojici srpskih intelektualaca zabranile ulazak u Crnu Goru nezadovoljni njihovim izjavama, a Crnogorski pokret je protiv njih podneo tužbu zbog poruka upućenih učesnicima skupa u znak sećanja na oslobođenje i ujedinjenje Crne Gore i Srbije u Budvi, 7. novembra.

„Reč je o lovu na Srbe. Reč je o lovu na ljude koji govore istinu. Naša obaveza, kao profesionalnih istoričara, je da govorimo istinu o prošlosti Crne Gore ali i o sadašnjosti Crne Gore”, istakli su Antić i Raković u reagovanju povodom podnošenja tužbi.

Raković i Antić ocenili su tužbe kao „zakasneli korak državnog terora režima Mila Đukanovića i Duška Markovića, koji sve više liči na Nezavisnu Državu Hrvatsku u povoju”.

Prema njihovim rečima, crnogorski režim hoće da im, pored uskraćivanja slobode kretanja, uskrati slobodu govora i mišljenja.

„Fantomska organizacija Crnogorski pokret tumači poruke i citate istorijskih ličnosti iz Crne Gore, vladara Crne Gore u 19. i 20. veku, kao rasnu i versku mržnju, te kao pozive na rušenje (verovatno nasilnim putem) ustavnog poretka. To su besmislice”, ističu Raković i Antić.

S tim u vezi, dodaju, nastaviće da se pozivaju na reči vladara Crne Gore iz dinastije Petrović Njegoš i drugih istorijskih ličnosti „posebno iz vremena kada je Crna Gora bila nacionalna država srpskog naroda”.

Crna Gora iz vremena dinastije Petrović Njegoš i Crna Gora režima Mila Đukanovića nemaju ništa zajedničko jedna s drugom, napominju istoričari, prenosi Tanjug.

„Reč je o dve državne tvorevine koje se, sticajem paradoksalnih okolnosti, isto zovu. No, pošto se crnogorski režim obrukao s policijskim zabranama ulaska u Crnu Goru nama i još dvojici srpskih intelektualaca – za koje ne smeju ni da izdaju rešenje – nemušto su se setili kako da im pridaju sudski razlog. To su kukavički potezi koji su osuđeni na propast”, zaključili su Raković i Antić u izjavi dostavljenoj medijima.

 

Izvor Politika, 21. novembar 2018.

Dnevne vesti
Pratite nas na YouTube-u