Makron pisao Vučiću nakon skandala: Mi smo braća po oružju

„Molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja“

Nakon skandala na ceremoniji obeležavanja veka od završetka Prvog svetskog rata, predsednik Francuske Emanuel Makron uputio pismo Aleksandru Vučiću.

Makron u tom pismu, kako prenosi Tanjug, izražava želju da tokom posete Beogradu 5. i 6 decembra zajedno sa njim oživi sećanje na strašnje žrtve koje je srpski narod podneo na strani saveznika u Prvom svetskom ratu i da to posluži kao osnov za novo nastojanje Francuske i Srbije u okviru strateškog partnerstva.

Pismo predsednika Francuske Vučiću u celini glasi:

„Želeo bih da Vam se lično zahvalim na Vašem prisustvu u Parizu na ceremoniji, kojom je obeležena stogodišnjica primirja iz 1918. godine. Znam koliko je srpski narod propatio tokom Prvog svetskog rata, podnevši strašne žrtve od više od milion i dve stotine hiljada ljudi, što je činilo gotovo trećinu stanovništva. Želim da odam priznanje njihovoj borbi na strani saveznika, a posebno Francuske, na Solunskom frontu, o kome se ne tako često govori, iako je bio odlučujući za okončanje tog razarajućeg sukoba.

Želim da Vi i srpski narod budete u potpunosti uvereni u moje zalaganje da se ukaže čast i oživi ovo sećanje, kao što ćemo to zajedno učiniti prilikom moje posete Srbiji 5. i 6. decembra ove godine.

Izražavam želju da obeležavanje bratstva po oružju naših dveju zemalja i žrtve naših vojnika posluže kao osnova za novo zajedničko nastojanje naših dveju država u okviru strateškog parnerstva, kako bismo još više unapredili saradnju, evropske vrednosti i regionalnu stabilnost.

Takođe, želim da Vam se zahvalim na Vašem nedavnom pismu u kome ste mi ukazali na doprinos Vlade Republike Srbije razvoju nastave francuskog jezika i multilateralne frankofone saradnje. Stalno angažovanje Vaše zemlje tokom jedanaest poslednjih godina u svojstvu člana posmatrača Međunarodne organizacije frankofonije (OIF) ušlo je u novu etapu na samitu u Jerevanu u oktobru ove godine, kada ste jednoglasnom odlukom dobili status pridruženog člana. Francuska je podržala ovaj izbor i ja ponavljam našu volju da Vam pomognemo na putu promovisanja francuskog jezika u Srbiji i vrednosti koje su nam zajedničke, na čemu sam Vam veoma zahvalan.

U očekivanju da se sa Vama uskoro ponovo sretnem, molim Vas, gospodine predsedniče, da primite izraze mog dubokog poštovanja.“

 

Izvor Tanjug/B92

VUČIĆ O PISMU MAKRONA: SRCE MI JE NA MESTU
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izrazio je zahvalnost predsedniku Francuske Makronu na ličnom pimu koje je uputio Srbiji.

Vučić je pismo ocenio kao dobru najavu i dobar signal pred posetu Makrona Srbiji.

Vučić je, u izjavi za televiziju Pink, kazao da se ne radi o cirkularnom pismu, koje bi išlo svima koji su prisustvovali ceremoniji u Parizu, već o posebnom pismu za Srbiju, koje mu je uručio predsednik Francuske.

Prema njegovim rečima, u pismu je iskazano visoko poštovanje prema državi Srbiji i srpskom narodu, govori se o 1.270.000 srpskih žrtava i potrebi da im se pokaže poštovanje.

“Protokol posete Makrona pokazuje da želi da ukaže poštovanje za srpske žrtve i koliko ceni borbu srpskog naroda u Prvom svetskom ratu. U drugom delu pisma govori se o stabilnosti i evropskom putu”, preneo je Vučić.

On je istakao da je na nama da napravimo takvu posetu predsedniku Francuske koju će pamtiti i pokažemo tradicionalno srpsko gostoljublje i gostoprimstvo.

„Srbi nikada nisu tražili ništa više od običnog poštovanja. Ne tražimo ništa. Mi smo jedna od retkih zemalja koja najmanje novca traži od EU. Ne kukamo, ne molimo ni za poglavlja, ni za šta. Ništa posebno ne tražimo. Ono što tražimo za našu zemlju je poštovanje, a sposobni smo sami da zaradimo i napravimo“, naglasio je Vučić.

Predsednik je ocenio da je Makron ovim pismom pokazao poštovanje i izrazio uverenje da će građani Srbije, a pozvaće ih na to, pozdraviti predsednika Francuske i zahvaliti mu se na poseti, jer u njegovoj agendi nije lako naći prostor, a posetiće Srbiju dva dana.

Vučić je rekao da smo imali kratku posetru Žaka Širaka početkom 2001.godine, kada je tadašnji predsednik Francuske došao da se pohvali da nije dozvolio bombardovanje beogradskih mostova, iako su nam sve ostale ne manje vredne mostove srušili.

Ova poseta govori o promenjenoj poziciji Srbije, i nešto boljem mestu i većem značaju koji ima u svetu, ali to ne znači da smo svetska sila niti ćemo ikada biti i te snove srpske moramo da ostavimo po strani, rekao je Vučić.

Kako je rekao razgovaraće sa jednim od dva najznačajnija evropska lidera, o teškim temama, o problemima ali i o tome da dođe što više investitora iz Francuske, i imamo što više zaposlenih u firmama iz te zemlje.

Verujem i da Markron ima iste želje i namere i sa njim sam se u svim razgvorima vrlo dobro razumeo,a sada posle svih dešavanja u Parizu, posle ovog pisma mi je lakše i srce mi je na mestu ,rekao je predsednik Srbije.

 

Izvor Tanjug/B92, 21. novembar 2018.

Preporučujemo
Pratite nas na YouTube-u